Beograd "izgubio" gradonačelnika, tvrde u opoziciji

Vesti 24. sep 201818:08 > 18:14
Podeli:
Izvor: Printscreen

Posle 100 dana otkad je Zoran Radojičić postao gradonačelnik, a Goran Vesić njegov zamenik, opozicioni Savez za Srbiju postavlja pitanje: ko zapravo vodi Beograd? Tvrde da su građani izgubili gradonačelnika, a da je njegovu funkciju, protivno Zakonu o glavnom gradu i Statutu, preuzeo Goran Vesić.

Gradonačelnik, s druge strane, odgovara da su to zlonamerni komentari i da broj medijskih pojavljivanja, kako objašnjava, ne svedoči o nečijem radu.

Prisustvovao otvaranju Beograda na vodi, lično otvorio kućicu za vrapce i šetao pre nedelju dana s LGBT zajednicom. To je učinak beogradskog gradonačelnika viđen očima opozicionog Saveza za Srbiju.

N1: Kako biste ocenili sopstveni učinak za ova tri meseca?

„Želim da vam kažem da, s obzirom da sam na ovo mesto došao kao čovek koji nije iz politike, da radim 24 sata dnevno, da sam se značajno upoznao sa sistemom, da značajno učestvujem u radu i mislim da idem u dobrom pravcu“, kaže Radojičić.

Opozicija ne misli. Javnost podseća na Zakon o glavnom gradu, gradski Statut i skupštinski poslovnik u kojima stavka glasi: zamenik gradonačelnika menja gradonačelnika samo kada je on sprečen ili odsutan.

„Po onome što mi vidimo, naš gradonačelnik je bio sprečen i odsutan oko 95 odsto ovog prethodnog vremena. Uz svo poštovanje gospodina Radojičiću, nikada u istoriji ovog grada nije bilo da se zamenik gradonačelnika pojavljuje bar sto puta više nego gradonačelnik“, rekao je Dragan Đilas.

POVEZANE VESTI

 „Da vam kažem, zlonamernih će uvek biti, mislim da broj izlazak pred kamere ne govori o tome koliko ko radi. Mislim da gospodin Vesić radi izvanredno, da je vrlo operativan i da je njegovo angažovanje za veliki respekt, ali moj sistem rada je drugačiji i broj izlazak pred kamere ne govori o tome koliko sam angažovan i koliko želim da pomognem Beogradu i Beograđanima“, odgovorio je na optužbe Radoojičić.

Saglasan bivši gradonačelnik sa sadašnjim da broj medijskih pojavljivanja ne svedoči o nečijem radu, ali…

„Gospodina gradonačelnika nismo uspeli da uočimo ni u jednom konkretnom poslu u ovom gradu, osim ova tri koja sam vam naveo i bio je i četvrti put kad nije znao da je povećao cene usluga za 50 odsto“, dodaje Đilas.

Nije znao gradonačelnik ni da njegov kabinet televiziju N1 ne poziva na svoje događaje, čime se nastavlja praksa bivšeg gradonačelnika Siniše Malog, ali obećava bićemo pozvani.

„Bićete sigurno… Hvala vam“, rekao je sadašnji gradonačelnik.

Obećava i opozicija žustru raspravu na skupštini u utorak, po svemu sudeći s Vesićem.

„U Beogradu izgleda samo jedan čovek može da bude i zamenik gradonačelnika i gradski menadžer“, kaže Nikola Jovanović iz Saveza za Srbiju.

Taj jedan čovek sutra će imati priliku da replicira na tvrdnje Saveza za Srbiju da je Beograd, osim gradonačelnika, izgubio i PKB, glavnu železničku stanicu, zamalo kažu i glavnu autobusku stanicu, ali i razum, jer za rasvetu gradska vlast izdvaja pet miliona evra.