Biševac: Do sporazuma mora doći, veliki su pritisci

Vesti 24. sep 201808:30 > 08:31
N1

Novinarka dnevnog lista Danas Safeta Biševac izjavila je u Novom danu da veruje da do sporazuma Beograda i Prištine mora doći.

„Toliki su pritisci i na Prištinu i na Beograd da se o nečemu dogovore. Ali niko od nas ne zna o čemu će se dogovoriti i šta je na dnevnom redu pregovora“, rekla je ona.

POVEZANE VESTI

Biševac smatra da će se SAD indirektno uključiti u pregovore.

„Da će poslati nekog od svojih predstavnika da svojom čuvenom šatl diplomatijom malo pritisnu Prištinu i Beograd. Da će pokušati da pokažu kako eto Amerika ipak vodi glavnu reč i u Evropi“, smatra Biševac.

Dodaje da će predsednik Kosova Hašim Tači imati velike probleme da ubedi stranke i javnost da prihvate sporazum sa Srbijom.

„Dok će Aleksandar Vučić veoma lako Srbiju, javnost i opoziciju ubediti da prihvate sporazum sa Prištinom kakav god da bude. Njegova pozicija u ovoj zemlji je toliko snažna i jaka, a opozicija toliko slaba da verujem da Vučić sve može da ‘proda’ ovoj javnosti“, ocenjuje ona.

Vučić se povlači sa čela SNS u referendumskoj kampanji

Komentarišući najavu današnje sednice Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS), Biševac podseća da ju je Vučić najavio kao „epohalno važnu“.

„Održaće govor o opštoj političkoj situaciji u Srbiji. Očekuje se da bude reči o Kosovu, a zatim i o nekim unutarstranačkim pitanjima“, kaže ona.

Prema informacijama lista Danas, dodaje Biševac, kad se Beograd i Priština budu dogovorili o sporazumu o normalizaciji odnosa za očekivati je održavanje referenduma u Srbiji, a u tom periodu Vučić je najavio mogućnost povlačenja sa mesta čelnika stranke.

„Nekakvo zamrzavanje funkcije predsednika dok bude trajala ta referendumska kampanja. Mislim da će to biti samo formalno zamrzavanje funkcije, naravno da će Vučić kontrolisati SNS iako će se više posvetiti referendumskoj kampanji „, smatra ona.

Biševac ocenjuje da je, gledano iz Vučićeve persprektive, nakon izbora za predsednika pametno i mudro postupio kad nije napustio čelo stranke jer nije želeo da mu se desi ono što se dogodilo njegovom prethodniku Tomislavu Nikoliću.

Izneverena očekivanja nakon pobede nad Miloševićem

Pre 18 godina održani su izbori na kojima je poražen režim Slobodana Miloševića, a Biševac se slaže sa ocenom da su, na žalost, nakon toga izneverena očekivanja građana.

„Srbija je mogla puno toga da uradi, ali nismo dočekali 6. oktobar tj. prave političke promene. Samo je otišao Milošević, ali poluge vlasti koje je imao su ostale“, kaže Biševac.

Ona ocenjuje da, koliko god se to nekima činilo da se Srbija vraća u devedesete, u mnogim sferama ipak postoji napredak.

„Pre svega, da podsetim, tada su ubijani novinari, tada je ubijen i Ivan Stambolić. Mi više nemamo takvih slučajeva. Ali, nismo u sferi borbe protiv korupcije i kriminala daleko odmakli. Vlast i dalje nije spremna da sasluša i poštuje drugačije mišljenje“, navodi Biševac.

Govoreći o današnjoj opoziciji, Biševac je rekla da ona „nema ni (Zorana) Đinđića ni (Vojislava) Koštunicu“ odnosno političare takvog tipa.

„Ljudi su toliko razočarani u one koji danas vode opoziciju. Mnogi su nezadovoljni vladajućom strukturom, ali su skoro jednako, ako ne i više, razočarani u opoziciju u Srbiji. Glavni problem je apstinencija građana, ne veruju ni vladajućim strukturama ni opoziciji“, zaključuje Biševac.