Pregovori u "ćorsokaku", "lopta" u dvorištu Prištine

Vesti 23. sep 201817:24 > 17:28
Printscreen

Nakon priča o razgraničenju, promeni granica, razmeni, a od juče i vraćanju poklona kao načinu rešavanja pitanja Kosova, pregovori između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, čini se, zapali su u ćorokak. Iz Brisela nema informacija kada će biti održana nova runda dijaloga.

Istovremeno, Vašington poručuje da u pregovorima ne treba postavljati krajnje rokove za rešenje.

Iako je, nakon što su se početkom septembra Aleksandar Vučić i Hašim Tači sastali odvojeno, ali ne i zajedno sa Federikom Mogerini, najavljena nova runda dijaloga u toku septembra, za sada nema informacija o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Novinar agencije Beta Dragan Blagojević međutim, kaže da je lopta sada u dvorištu Prištine.

„Tamo su veliki problemi unutrašnjopolitički sukobi na najvišim nivoima vlasti oko toga šta ti pregovori uopšte treba da znače, kakav rezultat treba da bude i način na koji se pregovori vode. Tamo je zaista sve otvoreno…Ono što sam čuo u Briselu – svi su ubeđeni da će pregovori da se nastave, samo je pitanje vremena koliko i kad se pojavi to nešto opipljivo da može o tome da se priča“, kaže Blagojević.

A dok se ne pojavi nešto opipljivo, kako ocenjuje američki ambasador u Srbiji Kajl Skat u intervjuu Fonetu, pregovore Beograda i Prištine ne bi trebalo oročavati.

U svakim kompleksnim pregovorima mislim da nije mudro postavljati krajnje rokove, makar sve dok niste blizu da završite posao. A nije se stiglo dotle. Jasno je da ima još puno toga da se uradi. Tako da postavljenje krajnih rokova verovatno nije mudro“, kazao je Skat.

POVEZANE VESTI

 Vašington inače ne odbacuje ideju o razgraničenju, odnosno promeni granica, kao mogućem rešenju za pitanje Kosova. Analitičari navode da su se u Beloj kući promenili ljudi koji se bave ovim delom sveta, zbog čega se o mogućim rešenjima kosovskog problema govori nešto drugačije nego pre.

„Ono što dolazi iz Vašingtona jeste  – dogovorite se. mi ćemo prihvatiti svako rešenje. Problem je međutim, u kojoj meri možemo da se dogovorimo međusobno i u kojoj meri možemo da se dogovorimo među sobom unutra, podjednako i na Kosovu i u Srbiji“, kazao je novinar Milan Mišić.

Prilika za razgovor zvaničnog Beograda i Vašingtona mogla bi da bude Generalna skupština Ujedinjenih nacija koja počinje u ponedeljak.

Delegaciju Srbije prevodiće predsednica Vlade Ana Brnabić koja će prisustvovati i prijemu koji organizuje predsednik SAD Donald Tramp.