Muke stanara u Novom Sadu – terasa s pogledom na zid

Vesti 23. sep 201817:06 > 17:10
Podeli:
Izvor: N1

Stanari dela zgrade na Bulevaru patrijarha Pavla u Novom Sadu uskoro će ostati bez jedinog izvora svetlosti i vazduha. Zgrada koja niče na parceli pored, zatvoriće značajan deo njihovih terasa i ne postoji ništa što oni po tom pitanju mogu da urade. Nejasno je ko je za takvu situaciju odgovoran, jer oba investitora imaju potrebne dozvole.

Scena za dobro jutro. Svako jutro. Poslednjih meseci Vedrana iz svog stana vidi samo ovo – skele, radnike i zid koji se brzo približava njenom jedinom prozoru.

„Prosto mi je nestvarno da je ovako nešto moguće, da je dozvoljeno i da se ovako nešto radi, jer prosto najosnovnija ljudska prava na pre svega privatnost…Ja sada nemam privatnost. A posle toga će biti na svetlost“, kaže Vedrana Kaloper, vlasnica stana.

Kada je shvatila da će joj deo terase biti zatvoren, počela je da obilazi investitore, građevinsku inspekciju, Zavod za urbanizam, a jedini odgovor koji je dobila jeste da je sve urađeno po propisima i da krivac ne postoji. Tada je ponovo otišla kod investitora od kog je kupila gotov stan – Galens invest.

„…Gde mi je rečeno da se na komercijalnoj skici jasno vidi ucrtan zid u ovom delu spornom. Šta to znači, da je ovo trebalo da bude zid? Ja sam shvatila da na skici jasno stoji da je ovde trebalo da bude zid“, dodaje Kaloper.

Isto je razumeo i komšija koji stanuje sprat niže.

„Ovo broj pet je terasa na kojoj se mi nalazimo. Ovo što je obeleženo šrafurom, to je taj zid koji je bio evo dovde“, pokazuje komšija.

Osećaju se obmanuto jer veruju da je investitor plan promenio kako bi lakše prodao stanove. U Galensu takve tvrdnje odbacuju. Pristali su da sa nama porazgovaraju, ali iz straha da izjava ne bude izvučena iz konteksta, na pitanja odgovaraju pisanim putem.

„Na pitanje da li će se neki objekat graditi pored naše parcele, kada i u kom gabaritu jednostavno nemamo i ne dajemo takve vrste odgovora u slučaju da su postavljena prilikom prezentacije budućim kupcima. Optužba da smo proširili terasu za jedan metar na uštrb susedne parcele i drugog investitora je nelogična i netačna u potpunosti, jer da smo odstupili i jedan centimetar od projekta i zadatih gabarita objekta, ne bismo mogli da dobijemo upotrebnu dozvolu i na kraju da uknjižimo objekat“, saopštili su.

Da li je i ko u ovoj situaciji napravio propust, pitanje je za sada bez odgovora, jer su naše pozive i e-mailove izignorisali i u Građevinskoj inspekciji i u Zavodu za urbanizam.

Za to vreme, svesni da malo šta mogu promeniti, na gradilištu sležu ramenima – i radnici i stanari.

„Stvarno ne znam kako ćemo mi ovde bez svetla, bez vazduha. Ajde, otići će majstori, pa će biti tišina opet, ali…nije humano, buka“, naglašavaju stanari.