Napredak u pregovorima, prosvetari nastavljaju štrajk

Vesti 23. sep 201814:54 > 15:00
N1

Prosvetari u ponedeljak nastavljaju štrajk. Časovi u oko 1.000 škola gde rade članovi četriri reprezentativna sindikata prosvete trajaće 30 minuta cele sledeće nedelje.

U Sindikatu prosvetnih radnika „Nezavisnost“ za N1 kažu da je od početka šrajka postignut napredak, jer je Ministarstvo prosvete ponudilo da sve razredne starešine uđu u devetu platnu radnu grupu.

To znači da je za 38.000 prosvetara obezbeđen bolji položaj. Ipak, sindikati insistiraju da Vlada Srbije sa sadašnje osme prebaci u devetu platnu grupu sve radnike u prosveti sa sedmim nivoom stručne spreme, kojih je još oko 27.000.

Za uzvrat, prosvetari bi se odrekli naknade od 286 dinara mesečno koja sleduje starešinama.

Vesna Vojvodić iz Sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost za N1 kaže da ono što je sada zanimljivo jeste da je ministar Šarčević na sebe preuzeo novu ulogu.

“Javnost zna da je on sebi dodelio ulogu lava prosvetnog sistema. Taj strašni lav, kako bi rekao Duško Radović, sebi je prepisao ovaj uspeh od 38.000 ljudi koji će biti viđeni u devetoj platnoj grupi u prvom razredu, a sada je na njemu da nam što pre upriliči sastanak sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, sa ministrom finansija Sinišom Malim, sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem, kako bismo ovu burlesku koja je zapravo nastala, tako što su njeni pisci i potekli iz redova ovih ministarstava na neki način završili epilogom koji je povoljan za obe strane”, navela je ona.

Vojvodić dodaje da to sada više nije priča o novcu nego je priča o pravdi. “Tako da nikakvi izgovori da je reč o nepostojanju dovoljno novaca više ne mogu da budu u javnosti prihvaćeni”, poručuje ona.