Lavrov: Podržavamo dijalog uz poštovanje Rezolucije 1244

Vesti 21. sep 201819:11 > 19:14
TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/ BORISLAV ZDRINJA

Rusija podržava dijalog Kosova i Srbije, uz neophodnost poštovanja Rezulucije 1244 Saveta bezbednosti UN, izjavio je u Banjaluci ruski šef diplomatije Sergej Lavrov posle susreta sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, navodi se u saopštenju kabineta srpskog šefa diplomatije.

Lavrov je ponovio da kosovski Albanci već godinama ne ispunjavaju sporazume sa Srbijom postignute uz posredovanje Evropske unije, uprkos konstruktivnom stavu Beograda, naglasivši da EU mora da utiče na Kosovo.

Dačić je informisao ruskog kolegu o toku dijaloga Beograda i Prištine i ponovio stav Beograda da bez Ruske Federacije ne može biti dugoročnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju.

Dvojica ministara zaključili su da bi uspešno i održivo okončanje dijaloga Beograda i Prištine učvrstilo stabilnost regiona.

Šefovi diplomatija Srbije i Rusije Dačić i Lavrov ocenili su da nivo poverenja i visoka dinamika rusko-srpskih kontakata pokazuju da se odnosi dve zemlje kontinuirano i produktivno razvijaju ocenivši da su ti odnosi dostigli nivo strateškog partnerstva.

Lavrov je preneo Dačiću da Moskva snažno podržava Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, ravnopravnost tri naroda, kao i ustavne nadležnosti dva entiteta u BiH.

On je istakao da je Rusija uvek imala konstruktivnu saradnju s EU i SAD u vezi s pitanjima na Balkanu, i da ne vidi razlog da se tako ne nastavi, a ne da se samo jedna od tih strana meša u rešavanje pitanja u regionu.

Zapadni Balkan ne treba da bude arena za borbu

Lavrov je u Banjaluci poručio da Zapadni Balkan ne treba ponovo da se pretvori u „arenu za borbu“.

On je kazao da sve zemlje u regionu treba same da donose odluke budućnosti, bez mešanja spoljnih faktora, ističući da i u BiH treba da bude ukinut međunarodni protektorat, odnosno da se okonča mandat OHR-a.

„Sva pitanja u regionu treba da se rešavaju uz saglasnost zainteresovanih naroda“, kazao je Lavrov posle sastanka sa najvišim zvaničnicima RS.

On je istakao da nije upitan ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU, ali da je nedopustivo da se izvana tim zemljama nameće izbor – ili ste sa nama ili ste sa Rusijom.

Šef ruske diplomatije ponovio je da je njegova zemlja za puno poštovanje Dejtonskog sporazuma, ističući da bilo kakve reforme u BiH treba da imaju saglasnost dva ravnopravna entiteta i tri naroda.

Lavrov je kazao da Rusija poštuje celovitost, teritorijalni integritet i suverenitet BiH, te da smatra da treba da bude ukinut međunarodni protektorat u ovoj zemlji.

On je negirao postojanje ruskog uticaja i u ostalim zemljama u regionu, navodeći kao primer Makedoniju, gde, kako je rekao, povodom prestojećeg referenduma nema uticaja Rusije, ali je u Skoplju „mnogo posetilaca sa zapada, koji navijaju za jedno rešenje na referendumu“. „Ako to nije mešanje, onda ne znam šta je“, ocenio je Lavrov.

Nazvao „arogantnom“ izjavu evropske komesarke za bezbednost Federike Mogerini, koja je izjavila da je Balkan teritorija EU i da niko drugi tu ne sme da se meša.

Sastankom sa rukovodstvom RS, Lavrov je okončao posetu BiH tokom koje je posetio i Sarajevo i Istočno Sarajevo.