Najveći tržni centar u Srbiji postaje problem za Novi Sad?

Vesti 17. sep 201818:49 > 18:53
N1

Izgradnja tržnog centra "Promenada", najavljena kao najvažniji investicioni proces u Novom Sadu, mogla bi ugroziti vodosnabdevanje, kanalizacionu mrežu i čitave stambene četvrti u okolini, upozorili su iz Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Njihovim pozivima na rešavanje problema pridružile su se opozicione stranke i nevladin sektor, dok iz grada poručuju – šaljemo vanrednu inspekciju.

Može li najveći tržni centar u Srbiji za Novosađane postati jedan od najvećih problema ikada? U Ligi socijaldemokrata Vojvodine kažu da bi to mogao biti slučaj. Zemljište na kojem se gradi je, kao i veći deo Novog Sada, peskovito i bogato podzemnim vodama.

Investitor tu činjenicu, kao ni prvobitni projekat nije poštovao, kaže prvi čovek Lige.

„Jednostavno, podzemne vode ga izbacuju iz zemlje. Pošto su promenili projekat i nisu količinu betona koja je potrebna da bi utisnula u tlo tržni centar nasuli i onda su počeli da grade, oni su došli u poziciju da je objekat isuviše lak“, navodi lider LSV-a Nenad Čanak.

Scenario na koji Čanak upozorava zvuči skoro apokaliptično.

Da bi rešili problem koji su napravili, graditelji tržnog centra su, kaže, oko njega postavili pumpe za izbacivanje viška vode i to 65 litara u sekundi.

Ona će oticati u već preopterećenu gradsku kanalizaciju, što bi, navodi Čanak, pri svakoj ozbiljnijoj kiši dovodilo do poplava.

Drugi potencijalni problem je, dodaje, usisavanje podzemnih voda sa okolnog zemljišta, što ugrožava i vodosnabdevanje i stabilnost više gradskih četvrti.

„To ne može da se sanira pumpama, ne može da se sanira bilo kakvim privremenim rešenjima, jer šta ako sutra dođete u poziciju da pumpe prestanu da rade“, upozorava Čanak.

POVEZANE VESTI

 Upozorenje koje je uputio javnosti, Nenad Čanak je, kaže, podelio i sa svojim koalicionim partnerom u gradu, Milošem Vučevićem. On sam, međutim, neće pred kamere jer, kako navodi, ne želi da učestvuje u politizaciji nečega što nije stvar dnevne politike.

„Svi, svaki investitor, mora da radi u skladu sa zakonom i pravilima struke. Niko neće moći da izbegne tu obavezu. Niti će grad dozvoliti da se stvori situacija koja nije zakonski dozvoljena. Građani mogu biti mirni…Šaljemo vanrednu kontrolu građevinske inspekcije. Dok sve ne bude urađeno kako struka kaže i u skladu sa propisima, neće biti izdata upotrebna dozvola“, navodi se u saopštenju Vučevića.

Navode da nisu poštovali projekat odbacuju u kompaniji NEPI Srbija.

„Svi radovi na izgradnji tržnog centra ‘Promenada’ su izvršeni prema dozvolama izdatim od nadležnih tela, po zakonu i posebnim propisima. Projekat izgradnje ni na koji način ne ugrožova građane Novog Sada, njihovu imovinu i imovinu grada, a svaku fazu realizacije ovog projekta prati tim stručnjaka“, navode u toj kompaniji.

Ipak, pitanje da li možemo posetiti gradilište ostalo je bez odgovora. Kao i pitanja upućena struci. Zbog manjka informacija, malo ko želi javno da govori. Za sada su se na priču nadovezale opozicione stranke i nevladin sektor u Novom Sadu koji od nadležnih iz grada traže da snose odgovornost, a od Lige socijaldemokrata Vojvodine da napusti vladajuću većinu.