Han: Za slobodu medija nisu dovoljni samo zakoni

Vesti 17. sep 201812:44 > 12:59
Podeli:
Izvor: N1

Evropski komesar za proširenje Johanes Han pozvao je da se medijima na Zapadnom Balkanu pomogne konkretnom finansijskom podrškom i poručio da za slobodu medija i zaštitu novinara nisu dovoljni samo zakoni, već i efikasno i nezavisno sudstvo koje će omogućiti da se ti zakoni sprovode.

Strategija EU za Zapadni Balkan stvorila je novu dinamiku u evropskoj perspektivi regiona i proces proširenja je „dobio novi pozitivan zamah“ ali to, nažalost, nije slučaj i na planu slobode medija, konstatovao je Han, otvarajući u Skoplju dvodnevnu konferenciju „EU-Zapadni Balkan: Dani medija“ zajedno sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom i predstavnikom OSCE za slobodu medija Arlemom Dezirom, preneo je RSE. 

Han je ocenio da mediji mogu mnogo da doprinesu i pomirenju na području Zapadnog Balkana, suprotstavljanjem pojednostavljenim stereotipima i polarizacijama. Govoreći o ekonomskom položaju medija, Han je ukazao na potrebu da se medijima na Zapadnom Balkanu pomogne konkrentom finansijkom podrškom. 

„Jasno je da treba da uložimo više rada, misli i konkretne finansije podrške u stvaranje novih i održivih poslovnih modela i ohrabrivanje inovativnih medijskih startapova“, rekao je Han. 

U uvodnom obraćanju na skupu, na kojem učestvuje oko 300 predstavnika medija i organizacija civilnog društva, predstavnik OSCE za slobodu medija Arlem Dezir rekao je da je nasilje nad novinarima globalno gledano u porastu, a da su posebno ugroženi novinari na Zapadnom Balkanu. 

„Moramo osigurati da su novinari sigurni i moramo ih zaštititi. To je naš prioritet. Nažalost, nedostaje političke volje da se zaštite mediji“, ocenio je Dezir istakavši kao jedan od posljednjih primera premlaćivanje novinara Vladimira Kovačevića u Banjaluci. 

Makedonski premijer Zoran Zaev smatra da „lažne vesti idu na to da podstiču sukobe“ 

„A u našem regionalnom kontekstu lažne vesti idu na potkopavanje evropeizacije“, rekao je Zaev i dodao da je on zagovornik samoregulacije medija, odnosno da novinari sami postavljaju svoje standarde. 

Zloupotreba slobode govora plasiranjem lažnih informacija, upozorio je premijer Makedonije, loše utiče na sve zemlje regiona.