Parada ponosa: Balans protesta i zabave

Vesti 16. sep 201811:15 > 11:16
N1

Jedan od organizatora Parade ponosa Goran Miletić izjavio je za N1 da cilj ovogodišnjeg protesta jeste usvajanje zakona o registrovanim istopolnim partnerstvima i rodnom identitetu. Upozorio je da i dalje nema sudskih presuda za zločine iz mržnje, ali je poručio i da je ovogodišnji Prajd balans protesta i zabave.

Miletić je za Novi dan TV N1 podsetio da je slogan Prajda “Reci Da!”, te da treba reći da toleranciji, prihvaranju razlilitosti, zakonima o registrovanim istopolnim partnerstvima i rodnom identitetu.

Smatra da jeste došlo do blagog pomaka u položaju LGBT zajednice u Srbiji, i da slika iz Ulice kralja Milana, gde ispred Prajd info centra stoje bolaoni u duginim bojama dok se saobraćaj normalno odvija i građani šetaju ulicom, govori tome u prilog.

POVEZANE VESTI

“Za LGBT zajednicu pomak je uvek mali, i dalje smo žrvte nasilja, diskriminacije i mržnje. Kada pogledamo Prajd, pomak postoji, pre pet godina bilo je 7.000 policajaca, a danas je taj broj mnogo manji, gotovo simboličan, može da se poredi sa bilo kojom manifestacijom u gradu”, istakao je on.

Upozorava i da u slučajevima nasilja iz mržnje počinioci često nisu identifikovan, a i kada jesu, tužilaštvo sporo obavlja svoj posao i postupci dugo traju.

“Nemamo presude, pogotovo ne na kaznu zatvora. Ne može se reći u takvim uslovima da smo zadovoljni. Veliki procenat LGBT zajednice je diskriminisan. Kada pripadnike LBGT zajednice pitaju ko je učinio nasilje, 35 odsto odgovara da su to školski drugovi. Puno smo radili na ideji da se donese Aleksin zakon, da se stani na put vršnjačkom nasilju, jer je to je prvi korak”, podsetio je Miletić.

Kaže i da postoji makar verbalna poruka nosilaca političkih funkcija da razumeju LGBT zajednicu, ali da je neophodno tu podršku pretvoriti u konkretna dela.

Podseća i da su prošle godine Prajdu prisustvovali premijerka, gradonačelnik, predstavnici nezavisnih tela, kao i ministri čiji su resori relevatni za LGBT zajednicu, i dodaje da ih očekuje i ove godine. Kako je objasnio, Prajd je inkluzivan i ne može se zahtevati da neko ne dođe samo zato što je političar, naročito jer su oni ti koji treba da sprovedu zahteve LGBT zajednice.

Što se tiče same organizacije Prajda, okupljanje je zakazano za podne na Trgu Slavija, a nešto pre toga trasa parade biće zatvorena za saobraćaj.

Početak programa zakazan je za 14 sati kada će se okupljenima obratiti kuma Prajda, novinarka Suzana Trninić. Posle toga počinje šetnja Ulicom kralja Milana, preko Terazija, Kolarčeve, Trga republike i Vasine do Studentskog trga gde će biti organizovan zabavni program koji će trajati do 20 h.

“Građani to žele, biće zabavni program. Napravljen je dobar balans da imamo protest i zabavu. Ne žele da ljudi budu stalno pesemestični, već da ipak imamo zabavne sadržaje. Svi koji dođu provešće dobro vreme”, uveren je Miletić.

Partner ne može da vas poseti u bolnici, da nasledi imovinu…

N1

Gošća Novog dana bila je i Jelena Dubovi, aktivistkinja Labrisa, koja je govoreći o značaju Zakona o registrovanim istopolnim partnerstvima istakla da ukoliko bi danas završila u bolnici, njena partnerka ne bi mogla da je poseti, jer je zakon ne prepoznaje kao člana porodice.

“Ako mi se desi najgore, ona ne može da nasledi moju imovinu. Takođe, tu je mogućnost nasleđivanja penzije. A, i ukoliko se jedna odluči da rodi dete, druga ne može da se vodi kao roditelj”, objasnila je ona.

Zakon o istopolnim partnerstvima provlači se godinama, ali uvek nekako ostane u fioci, kaže Jelena Dubovi i izražava nadu da bi 2019. godine taj pravni akt ipak mogao da se nađe na dnevnom redu sprskog parlamenta.

Kaže i da je dobrodošao dolazak političara na Prajd, ali da apeluje na njih da podrška ne ostane samo na jednoj šetnji godišnje, već da kada se vrate u svoje kabinete i dalje budu voljni da sarađuju.

“Da napokon da izvade iz fioke Zakon o istopolnim partnerstvima. Da dođe do momenta da se on usvoji. I da promisle i shvate značaj Zakona o rodnom identitetu”, poručuje gošća Novog dana.

Dodaje i da su zahtevi LGBT zajednice tokom godine malo u fokusu, a čak i u Nedelji ponosa, više se govori o blokadi saobraćaja, bezbednosti i činjenici da određeni procenat građana ne podržava samu paradu.

Dubovi objašnjava da je u društvu diskriminisana i kao žena i kao lezbejka, te da diskriminacija počinje već u osnovnoj školi, i to ne samo od vršnjaka, već i od nastavnika.

“Onda dolazimo do toga da treba da se zaposlimo, i veliki broj pripadnika LGBT zajednice ne može da nađe posao zbog diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije. Prolaze kroz niz svakodnevnih diskriminacija. Od komentara do nasilja”, istakla je aktivistkinja Labrisa.

Celo gostovanje Jelene Dubovi, kao i uključenje Gorana Miletića u Novi dan iz centra Beograda, možete pogledati u video prilogu: