Sindikat pravosuđa: Amandmanima se podstiče politički uticaj

Vesti 16. sep 201808:19 > 08:26
N1

Sindikat pravosuđa Srbije izrazio je zabrinutost zbog upornosti Ministarstva pravde u ubeđivanju javnosti da će predložene izmene ustavnih odredbi o pravosuđu ojačati pravosudni sistem, navodi se u saopštenju Sindikata.

„Ustav bi trebalo da se menja zbog postojanja političkog uticaja na pravosuđe. To znači da je uticaj prepoznat, odnosno da postoji. A da bi se taj uticaj smanjio, potrebno je odsustvo političara ili njihovo manje prisustvo u izbornom postupku nosilaca pravosudnih funkcija“, navodi Sindikat pravosuđa u saopštenju.

Kako navode, prethodna reforma sprovodila se „navodno radi jačanja nezavisnosti sudstva, efikasnosti sudstva, veće dostupnosti pravde i pravne sigurnosti za sve građane“.

„Međutim, rezultati su suprotni. Ta reforma je zatrpala pravnu sigurnost, jer građani i dalje imaju problem sa pristupom pravdi, dok su nam pravno najsigurniji političari. Oni i pokreću i zastavljaju reforme pravosuđa, uz obavezne hvalospeve. Naravno, bez odgovornosti za posledice. Prethodni reformatori nisu kažnjeni, a štetu su platili i osećaju građani“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da predloženi Nacrt ustavnih amandmana „ne umanjuje, već podstiče politički uticaj“.

„I umesto da Ministarstvo pravde prihvati preporuke sudija i tužilaca – predstavnika profesionalne grane vlasti za poboljšanje predloženih amandmana, ono tvrdoglavo dovodi javnost u zabludu“, navodi Sindikat u saopštenju.

Kako navode, „na pogubne posledice one nakaradne reforme najglasnije su ukazivala upravo udruženja sudija i tužilaca“.