Ministarstvo: Nove mere nisu kazna, već dodatni vaspitni rad

Vesti 14. sep 201815:50 > 15:53
N1

Ministarstvo prosvete je u odgovoru na pitanja N1 u vezi sa Pravilnikom o disciplinskim merama u školama saopštilo da te mere "ni u kom slučaju nisu kazne", već da je reč o "aktivnostima koje su dopuna vaspitnom radu sa učenicima".

U vezi sa novim Pravilnikom koji stupa na snagu u ponedeljak, N1 je Ministarstvu prosvete uputilo pitanja u vezi sa zamerkama koje na pravilnik imaju pojedina udruženja roditelja i nastavnika, a o kojima smo izveštavali u četvrtak.

U pisanom odgovoru, ministarstvo za N1 navodi da mere disciplinovanja koje su za kritičare dokumenta sporne, ni u kom slučaju nisu kazne, nego da je reč o „aktivnostima koje su dopuna vaspitnom radu sa učenicima“.

Kažu i da će se one odvijati isključivo u satima radnog vremena nastavnika i pedagoga, kao i da su u izradi propisa učestvovali predstavnici nastavnika i roditelja, te da je Pravilnik u potpunosti u skladu sa važećim Zakonom iz 2017. godine.

POVEZANE VESTI

 Novim pravilnikom, dosadašnjem sistemu ukora dodaje se i takozvani „društveno-koristan rad“ – za svaki prestup, biraće se odgovarajući radni zadatak sa liste koju je preporučilo Ministarstvo.

Takozvani „društveno-korisni zadaci“ dodeljivaće se po principu teži prestup – stroža kazna.

Blaže mere propisuju se za nošenje neprikladne odeće, prljanje školskih prostorija, ometanje nastave i slično. U teže prestupe spadaju psihičko i fizičko nasilje, prepravljanje ocena u dnevniku, donošenje alkohola, narkotika, pirotehnike, pa čak i oružja.

Kazne za teže prestupe mogu biti čišćenje podova, ili učešće u aktivnostima kroz koje se uči izbegavanje problematičnog ponašanja. Problematični učenici mogu da se iskupe i radom u organizacijama poput Crvenog Krsta ili Svratišta.