Zbog priče o razgraničenju Albance ne interesuju izbori

Vesti 13. sep 201816:11 > 16:17
Podeli:
Izvor: N1

Ni jedna albanska politička partija iz Preševa i Bujanovca, posle pokretanja pitanja razgraničenja nije ni počela pripreme za izbore za Nacionalni savet Albanaca (NSA), a nema interesovanja ni građana jer nema ni upisa u posebni birački spisak, izjavio je predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Šukri Imeri.

Imeri je agenciji Beta rekao da za sada „ni iz jedne političke partije nema ni jedne informacije o izborima za nacionalne savete jer niko nije napravio ni jedan korak niti ima bilo kakvog interesovanja“.

„Čim su počeli finalni pregovori između Beograda i Prištine i čim je stigla tema o razgraničenju mi u preševskoj dolini stojimo kao u magli i čekamo šta će ubuduće da se dogodi. Za sada nije proglašena nijedna lista za izbore za Nacionalni savet Albanaca (koji su raspisani za 4. novembar), niti imamo informaciju da ti izbori uopšte nekog interesuju“, kazao je Imeri.

On je rekao i da on kao predsednik saveta, iako je ranije bilo najavljivano, nije potpisao zajedničku žalbu Ustavnom sudu koju je na dva zakona o nacionalnim manjinama podnelo Bošnjačko nacionalno veće (BNV), ali da je „žalba zajednička zbog dokumenta o saradnji koje su Nacionalni savet Albanaca i BNV potpisali u aprilu u Bujanovcu“.

„Nacionalni savet Albanaca i Bošnjačko nacionalno veće su u aprilu potpisali dokument o saradnji, kao i o podnošenju zajedničke žalbe Ustavnom sudu u vezi izmena i dopuna dva zakona o nacionalnim manjinama. Žalbu koju je podnelo Bošnjačko nacionalno veće nisam potpisao, ali s obzirom na ranije potpisan sporazum sa njima isto je kao i da sam je potpisao, i NSA stoji iza toga“, rekao je Imeri.

Prema njegovim rečima, žalba Ustavnom sudu se odnosi na procenu da dva nova zakona o nacionalnim manjinama koja su usvojena u junu smanjuju prava nacionalnih manjina, zbog čega su neustavni, s obzirom na to da Ustav Srbije propisuje da se prava nacionalnih manjina mogu samo povećavati, a da se ne smeju smanjivati.

Izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina raspisani su za 4. novembar.