Sindikat: Trudnice i porodilje oštećene novim zakonom

Vesti 13. sep 201810:43 > 10:45
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije (SZZSZS) apelovao je da se hitno izmeni Zakon o finansijskoj podršci porodica sa decom, zato što smatraju da je oštetio trudnice i porodilje.

SZZSZS je zahtevao da se hitno izda uputsvo o načinu obračunavanja visine mesečne naknade za trudnice, porodilje, negu deteta i posebnu negu deteta, koji bi predvideo minimalnu osnovicu i uračunavao prosek na prethodnih 18 meseci na osnovu efektivnog rada zaposlenih.

„Podsticajne mere za poboljšanje poražavajuće demografske situacije ne mogu se rešiti na način da se proširi krug korisnika prava (što apsolutno podržavamo)“, a da se istovremeno ošteti najveći broj zaposlenih porodilja time što se povećava obračunski period na 18 meseci“, ocenio je Sindikat.

U sindikatu podsećaju da se taj obračunski period deli sa zbirom osnovica, bez obzira da da li postoje evidentirane osnovice za svih 18 meseci.

„Period kada je zaposlena bila na porodiljskom uračunavaju kao da zaposlena nije imala zaradu, pa se dobija daleko manji prosek od proseka koji je zaposlena imala tokom odsustva“, podsećaju u SZZSZS.

Taj sindikat ocenjuje i da će zaposlene porodilje biti drastično oštećene zbog pogrešnog tumačenja javne uprave da za odsustvo zbog posebne nege deteta ili zbog komplikacija u trudnoći uračunava period od maksimalno šest meseci.