Novo odlaganje suđenja u slučaju Asomakum

Vesti 12. sep 201815:55 > 16:00
N1

Pripremno ročište u procesu protiv 18 osoba optuženih za pranje para falsifikovanim ličnim isparavama Andreja Vučića i drugih navodno fiktivnih vlasnika fantomskih firmi, odloženo je danas četvrti put, javlja BIRN.

Ročište je u Višem sudu u Beogradu odloženo zbog odsustva advokata jednog od optuženih, dok je drugi angažovao novog branioca zbog čega je zatraženo dodatno vreme da se upozna sa predmetom, kaže za BIRN advokat Dragoslav Otašević koji u ovom postupku zastupa prvooptuženog Dragoslava Joksimovića.

Sudsko veće kojim predsedava sutkinja Vesna Božović Milošević odredilo je 24. decembar 2018. godine kao novi termin za održavanje pripremnog ročišta.

Optužnica koja je potvrđena još u maju 2017. godine tereti okrivljene za krivična dela prevare, pranja novca i zloupotrebu položaja odgovornog lica.

U optužnici se opisuje niz transakcija između fantomskih firmi (navodno osnovanih radi pranja novca i izvlačenja sredstava iz budžeta) i 10 preduzeća koja stvarno posluju na tržištu.

Navodi se da su Dragoslav Joksimović, Nemanja Perić, Aleksandar Jović, Mladen Aković i Goran Bošković u periodu od 27. jula 2009. do avgusta 2010. navodno “lažnim prikazivanjem činjenica da privredna društva Amurprojekt, Atraban, Amagangas, Aspranjeft, Atavarinvest, Amurgas, Asomakum, Ares, Arnita Komerc stvarno obavljaju promet dobara i usluga, doveli u zabludu ovlašćena lica u Poreskoj upravi da na štetu tuđe imovine, budžeta Republike Srbije, isplate povraćaj poreza na dodatu vrednost u iznosu od 29.202.672 dinara na račune navedenih fantomskih privrednih društava”.

Petorica optuženih terete se za krivično delo pranje novca, a na teret im se stavlja i krivično delo prevara, jer su, kako se navodi, Dragoslav Joksimović, Nemanja Perić i Aleksandar Jović osnovali pomenuta fantomska preduzeća na osnovu falsifikovanih ličnih karata.

Među njima je i Asomakum koji je osnovan na ime navodnog fiktivnog vlasnika Andreja Vučića, brata Aleksandra Vučića, koji je te 2010. bio zamenik predsednika Srpske napredne stranke.

“Sve su veštačili sem jednog”

Advokat Otašević kaže, međutim, za BIRN da tokom istrage nije dokazano da su optuženi falsifikovali isprave, jer je grafološko veštačenje pokazalo da potpisi na njima ne pripadaju nijednom od optuženih.

Otašević dodaje da su veštačeni potpisi svih okrivljenih, a na pitanje da li su veštačeni i potpisi svih fiktivnih vlasnika fantomskih firmi, odgovara: “Sve su veštačili sem jednog, koji nije pozvan ni kao svedok u postupku, niti je predloženo njegovo ispitivanje”, kaže Otašević, koji nije želeo da kaže o kome se radi dodavši da “ne može da se seti”.

Istraga u ovom slučaju trajala je dve godine.

Okrivljeni u ovom postupku, pritvoreni su u aprilu 2015. godine, u trenutku kada se pred Privrednim sudom u Beogradu vodio parnični postupak za utvrđivanje ništavosti osnivačkog akta preduzeća Asomakum, koji je pred tim sudom pokrenuo Andrej Vučić, uprkos tome što su za pokretanje tog postupka bili istekli zakonski rokovi.

Asomakum je osnovan 16. marta 2010. godine. Par meseci kasnije račun te firme dospeo je u blokadu.

Informacije o navodnoj upletenosti Andreja Vučića u ovu zloupotrebu, dospele su u javnost u oktobru 2014. godine, kada je Zoran Živković o tome govorio u Skupštini Srbije, nakon čega je tadašnji predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio da Asomakum zapravo ne pripada Andreju, već da je otvoren uz pomoć njegove falsifikovane lične karte.