Još se ne zna da li će se raspravljati o smeni Radete

Vesti 11. sep 201819:22 > 19:33
N1

Nakon što je krajem jula zbog neprimerenog tvita Vjerice Radete povodom smrti Hatidže Mehmedović opozicija uputila zahtev za njenu smenu sa mesta potpredsednice parlamenta, čeka se odluka većine, da li će se takav predlog uopšte naći na dnevnom redu prve sednice jesenjeg zasedanja. Ako je suditi po reakcijama šefa poslanika SNS u Skupštini - teško.

Da li će prve nedelje oktobra za stolom predsedavajućeg, rame uz rame sa Majom Gojković ponovo sesti i potpredsednica Vjerica Radeta? Poslanici Demokratske stranke, koji su podneli zahtev za njenu smenu, nemaju ništa protiv da Radeta ostane u svojoj fotelji, ali samo dok traje rasprava o njenom razrešenju. Ipak, ne nadaju se da će tako zaista i biti.

„Vjerica Radeta je, uostalom, sa tog mesta na kom se nalazi i poslanika Žigmanova otvoreno nazivala ustašom, mene vređala na poznate načine, tako da je očigledno da poslanici Srpske radikalne tranke uživaju apsolutnu zaštitu poslanika Srpsne napredne stranke i Aleksandra Vučića“, kaže poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov.

U raspravu o smeni Radete ne veruju ni u poslaničkoj grupi „Dosta je bilo“. Misle da će taj zahtev opoziije biti odbijen kao i gotovo svi do sada. 

PROČITAJTE I:

„Ja ne očekujem da se nađe, a ako se slučajno nađe – onda će mi to biti siguran znak da vladajuća koalicija pokušava na sve načine da spinuje glavne teme u društvu danas, da okrene pažnju javnosti sa problema na Kosovu i Metohiji“, rekla je Branka Stamenković iz „Dosta je bilo“.

O Kosovu u skupštini debatu žele i radikali, jer kažu da njihova poslanica priznaje samo sud naroda, a ne opozicije i javnosti koja smatra da je Radetin tvit bio školski primer govora mržnje.

„To je glupost u nizu gluposti koje predlažu poslanici iz jedne poslaničke grupe i to nema nikakvog osnova. Ne može da bude govor mržnje ni u kom slučaju, može da se tumači kao jedna nespretnost u definisanju, odnosno nepreciznost u definisanju onoga što se htelo reći“, smatra Milorad Mirčić iz Srpske radikalne stranke.

Jedini koji zapravo odlučuju o tome da li će se smena uopšte naći na dnevnom redu, a potom i da li će biti izglasana ne žele još da se izjasne. Kažu da sačekamo sednicu, mada se po odgovorima njihov stav može naslutiti.

„Pa ja mislim da Srbija danas ima mnogo većih problema nego što je tvit Vjerice Radete, ma šta o njemu bilo ko od nas mislio, tako da mislim da je naš zadatak prvobitno da rešavamo životne probleme građana“, rekao je šef poslanika SNS Aleksandar Martinović.

Što, čini se, tvit – pitanje da li će predsednicu udruženja majke Srebrenice Hatidžu Mehmedović sahraniti muž ili sinovi ubijeni 1995. godine – za vladajuće definitivno nije.