Ministarka: Ne zaposliti zbog trudnoće teška diskriminacija

Vesti 11. sep 201818:37 > 18:38
N1

Ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović ocenila je da je nezapošljavanje žene koja planira da bude trudna najteži oblik diskiminacije, kao i da je namera države da se stimuliše upravo rad i roditeljstvo, a poslodavce da vide roditelje kao najbolje radnike.

  Upitana o izjavi zaposlene Ministarstva za rad Milene Antić da „nijedan poslodavac neće zaposliti ženu koja se danas zaposlila, a sledećeg dana zatrudnela“, kao i da je „poslodavcu potrebna žena koja radi“, ministarka je rekla da se slaže da poslodavci to mogu shvatiti kao izgovor za nezapošljavanje onih koji planiraju trudnoću.

Ona je u Danu uživo dodala i da je tendencija države da se uskade rad i roditeljstvo i da da se stimulišu poslodavci da njihov najbolji radnik bude roditelj.

POVEZANE VESTI

Đukić Dejanović je ipak rekla i da poslodavci imaju veliko razumevanje upravo za roditelje, i da veliki broj poslodavca već drugačije razmišlja.

„Mora se raditi na promeni svesti“, kaže.

Govoreći o velikim razlikama u naknadama porodiljama, Đukić Dejanović je rekla da je „život demantovao najbolju nameru“, ali da je Vlada ovim Zakonom o finansijskoj podršci porodici napravila „korak od sedam hiljada milja“.

#related-news_0

 Kako je navela, sada su novim merama o naknadama prvi put obuhvaćene i žene koje rade privremene poslove, ili naknade primaju na osnovu autorskih honorara, a koje su se sada potpuno izjednačile sa onima koje su zaposlene na neodređeno vreme.

„Ovi Zakonom svi su dobili više nego što su imali“, dodala je.

Ministarka je rekla da se radi na predlogu da donji limit tih naknada treba da bude viši, makar i simbolički i ako je neko radio samo mesec dana, ali je dodala da je „ovo vrlo pravedna nadoknada“, jer te žene do sada nisu imale ništa.

„Zakon kaže da ona žena koja je radila 18 meseci, da je to osnov da ona ima određena primanja tokom nege deteta, ona koja je radila manje, npr dva meseca, to se deli sa 18 meseci. Ali ona do ovog zakona nije imala ništa, prvi put sada dobija naknadu ovim zakonom. Obuhvat žena novim merama je neuporedivo veći nego ranije“, navela je.

Đukić Dejanović je precizirala da se za naknadu porodiljama za brigu o detetu sabira radni staž žene tokom čitavog života, što do sada nije bio slučaj.

„Bitno je da žena ima 18 meseci u radnoj knjižici, bilo razdvojeno, ili po ugovoru o delu. Neistinito se kalkuliše tim podacima. Nije uslov da to vreme provede na jednom radnom mestu, već da u svom radnom životu, radnoj biografiji ima ukupno 18 meseci“, pojasnila je.

Ona je rekla da je i da je logično je da te najniže naknade budu veće.

„Ta suma mora biti nešto veća, a primenićemo to kad nam finansije to dozvole. A to zavisi od svih nas i izdvajanja za budžet“, rekla je ona.