Četiri petine građana veruje da zakon nije isti za sve

Vesti 11. sep 201816:13 > 16:21
N1

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović izjavio je da podaci pokazuju da skoro četiri petine građana regiona veruje da se zakon ne primenjuje na sve i da više od dve trećine nema poverenja u institucije.

Svilanović je na Bledskom strateškom forumu rekao da društva u regionu treba da vide efikasnost i rezultate u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, pranja novca, izgradnje snažnih i nezavisnih institucija, saopštio je RCC. 

„Podaci iz našeg godišnjeg istraživanja javnog i poslovnog mnjenja, Balkanski barometar, za 2018. su zapanjujući jer pokazuju da 79 odsto građana iz regiona smatra da se zakon ne primenjuje jednako na sve, a čak 70 odsto nema poverenja u institucije, a uz to jedna trećina stanovništva smatra da je korupcija glavni problem u njihovoj ekonomiji“, rekao je Svilanović. 

Na 8. konferenciji Foruma bezbednosnih organa Jugoistočne Evrope, koji na marginama Strateškog foruma organizuju RCC i Kancelarija Vlade Slovenije za zaštitu tajnih podataka, Svilanović je rekao da je sajber prostor okosnica digitalnog društva i ekonomskog rasta, ali da postoji opasnost od sajber napada koji svake godine svetsku ekonomiju koštaju 400 milijardi evra. 

On je predstavio preliminarne nalaze studije o sajber bezbednosti u regionu, koju je naručio RCC. Rezultati pokazuju da je većina glavnih agencija u toj oblasti ograničena nedostatkom finansijskih, kadrovskih i tehnoloških resursa, dok je glavni razlog za zabrinutost u svim ekonomijama vezan za „odliv mozgova“, budući da je svih šest privreda Zapadnog Balkana izvestilo o visokim stopama migracije informatičkih stručnjaka u EU. 

Svilanović je dodao da Forum bezbednosnih organa jugoistočne Evrope može imati odlučujuću ulogu kao mehanizam za zaštitu kritične infrastrukture, poboljšanje nivoa razmene informacija i podizanje svesti o sajber bezbednosti.