Stefanović: Vučićeva poseta Kosovu primer državničkog odnosa

Vesti 10. sep 201812:49 > 12:49
N1

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu "izuzetan primer državničkog odnosa", ali i "poruka mira" koja kako je rekao, "treba da donese nešto dobro pre svega Srbima, kao najugroženijima, ali i Albancima".

On je ocenio da je Vučićeva poseta pokušaj da se drugačijom retorikom sagleda šta je to što Srbija može da donese Srbima na Kosovu, kako i gde može da ih zaposli, unapredi njihove živote i omogući im da budu bezbedniji.

„To je i poruka Albancima na Kosovu i Metohiji da im niko od Srba nije neprijatelj. Oni su živeli u samobmanama i obmanama koje su im plasirale njihove političke elite i sada je teško izaći iz toga. Realno je da oni imaju problem da razgovaraju sa tih pet-šest preostalih odsto Srba ali sa tim treba da se suoče, i cilj ne sme da im bude proterivanje tih ljudi“, kazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, poseta predsednika Srbije je ohrabrujući signal pre svega za Srbe ali i poruka želje da se pronadje kompromis koji će doneti budućnost i Srbima i Albancima na Kosovu.

Komentarišući postavljanje barikada kojima su Albanci sprečili Vučića da poseti pojedina srpska sela, Stefanović je ocenio da je „potpuno jasno da su to organizovale prištinske vlasti, u ovom ili onom formatu“.

„Lično verujem da je za njih bio užasan politički udarac kada je Vučić prvo otišao na Gazivode. Onda su pozvali veterane OVK dok kosovska policija ne pokušava ni da im kaže da se pomere, a ne žele da pozovu KFOR da interveniše. Nisam siguran da imaju kapacitet da razumeju šta treba da bude budućnost, a ako to ne vidite, pitanje je da li imate kapacitet da vodite bilo koji narod“, kazao je Stefanović.