"Uvredljivo nizak" minimalac za porodilje, država na potezu

Vesti 09. sep 201817:48 > 17:52
N1

Po novom obračunu koji su donele izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, pojedine žene na porodiljskom bolovanju od države će dobijati manje od hiljadu dinara mesečno. Dok iz Vlade poručuju da će propust u zakonu delimično ispraviti, majke se pitaju - koliko će na prepravku zakona morati da čekaju?

„Dosta reči, nek zakmeči“, poručivala je država promovišući nove mere za unapređenje populacione politike. S reči na dela – promenjen je zakon kojim su izjednačena prava na porodiljsko bolovanje trudnica zaposlenih na određeno vreme i onih koje rade za stalno.

Međutim, to važi samo za one koje su pre trudnoće u radnom odnosu bile najmanje godinu i po dana, dok će one koje su radile kraće, ostati sa 900 dinara mesečno.

Uvredljivo niske zarade, između ostalog, teraju žene s rizičnim trudnoćama na izbor – ili da rade i ugroze zdravlje deteta ili da ostanu praznog džepa, poručuju u portalu „Bebac“.

Kažu, država na ovaj način pokazuje da ne štiti trudnice već, preko njihovih leđa, samu sebe.

Po novom obračunu, takve zarade dobijaće žene koje su zatrudnele odmah po zaposlenju, a više neće biti moguće da se trudnice nakratko prijave kako bi ostvarile pravo na porodiljsko bolovanje. One najugroženije, niko ni ne pominje.

„Čini mi se da su najveća grupa žena, o kojoj se najmanje priča, one koje rade neprijavljene. Takvih je nažalost jako puno, i te žene koje možda rade godinama, ali primaju platu na ruke su ovim novim izmenama, čini mi se, najviše pogođene“, kaže Jovana Ružičić iz Centra za mame.

Nakon apela javnosti, i sama država je priznala grešku. Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku odredbe ocenjuje degradirajućim i najavljuje uvođenje minimalca za porodilje.

„Razmišljali smo da kod prvih izmena i dopuna zakona uvedemo donji limit naknade za porodilje, ne mogu sada da kažem koliko bi to novca bilo, jer treba videti koliko budžet može da izdrži. Ali, koliko god budemo imali para, uložićemo u to“, izjavile je Slavica Đukić Dejanović.

„Pozdravljam bilo kakvu inicijativu da se ovo promeni, ali znamo koliko dugo traje bilo koja izmena zakona. Čini mi se da, ako danas kažemo da ćemo to uraditi, možda pričamo o sledećoj godini da će nešto zaista da se desi. A šta će dotad žene koje se porode u narednih par meseci?“, upitala je Ružičić.

Veliko je pitanje i koliko će minimalac za porodilje iznositi, zbog čega aktivisti traže hitan sastanak sa ministarkom, kako bi izmene bile ubrzane a svi nedostaci pod hitno uklonjeni.