Brnabić: Albanskim političarima stabilnost nije u interesu

Vesti 09. sep 201813:23 > 17:08
Izvor: Tanjug/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da sa svojim timom prati situaciju i da su u "pripravnosti", a da zabrana Aleksandru Vučiću da poseti selo Banje pokazuje složenost situacije na Kosovu i potvrđuje da su albanski politički predstavnici na Kosovu nespremni da ispune dogovore. Na ovaj događaj reagovali su i drugi zvaničnici Srbije.

„Ovo što se dogodilo pokazuje kompleksnost i osetljivost situacije na Kosovu i Metohiji i potvrđuje navode da su politički predstavnici Albanaca na KiM nepouzdani i nespremni da ispune dogovore“, rekla je Brnabić.

POVEZANE VESTI:

Ona je dodala da je Vučić poslao samo poruke mira, stabilnosti i budućnosti i za Srbe i za Albance, a da je očigledno da albanskim političarima stabilnost nije u interesu. 

„Oni su karijeru izgradili u ratu i ne znaju da se ponašaju u miru“, rekla je Brnabićeva. 

Ona je dodala da će Vlada Srbije biti uz Srbe na Kosovu i Metohiji.

„Bićemo uz predsednika. Kao Vlada ćemo biti tu za Srbe sa Kosova i Metohije, ulagati i pomagati, ali i štititi ako treba“, rekla je Brnabić.

Gojković: Priština pokazala da nije sposobna da osigura slobodu kretanja

N1

Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je da je sprečavanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Srbe u mestu Banje, Priština pokazala da nije zrela i sposobna da osigura bezbednost, slobodu kretanja i obezbedi poštovanje dogovora.

„Predsednik Vučić je uprkos složenoj situaciji na Kosovu i Metohiju, koja je usledila nakon višednevnih pretnji koje sumu upućivali predstavnici Albanaca na Kosovu i Metohiji pokazao ozbiljnost, državničku hrabrost i odgovornost i poslao jasne i nedvosmislene poruke mira, stabilnosti i spremnosti da radi za budućnost Srba i Albanaca“, navela je Gojkovićeva u saopštenju.

Ona je ocenila da je blokada bila režirana, a da je Vučić pokazao da će nastaviti da radi u „najboljem interesu Srbije i naših građana“.

Vučića je danas, tokom drugog dana posete Kosovu, policija vratila kada je krenuo u mesto Banje, iz bezbednosnih razloga.

Dačić: Poslata poruka mira

Tanjug/Dragan Kujundžič

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da cilj posete Kosovu i Metohiji Aleksandra Vučića nije bio izazivanje incidenata, već slanje poruke da Srbija želi mir i da je spremna da sagledavajući realnost, dođe do obostrano prihvatljivog rešenja.

Dačić je za RTS kazao da je sa druge strane Srbima upućena poruka da će braniti narod, ako ga neko napadne. 

On je kazao i da ne treba gubiti vreme u dijalogu sa Prištinom insistiranjem na tome da je Kosovo autonomija u okviru Srbije, jer to Albanci nikada neće prihvatiti, kao što ni Srbija neće pristati na insistiranje Prištine da Beograd prizna nezavisno Kosovo pod ovakvim uslovima i granicama. 

„To su dve opcije oko kojih ne sme da se gubi vreme i u razgovoru mora da se traži kompromis. Oni koji kritikuju ideje kako god ih nazvali – razgraničenje, podela ili utvrđivanje granica, trebalo bi da izađu sa drugim predlogom ukoliko postoji“, kazao je Dačić. 

On je naveo i da niko ne želi da „teške i bolne“ stvari rešava danas, ali da odlaganje nije u interesu srpskog naroda. 

„Odlaganje nije u interesu srpskog naroda, jer se može desiti incident ili planiranje nekog vojnog upada na sever, a mi onda moramo da reagujemo, a to bi značio sukob sa KFOR-om, a to znači sukob sa NATO, a Srbija ne može da se obrati nikom drugom nego Rusiji i onda odosmo mnogo daleko“, rekao je Dačić. 

On je kazao da je u govoru Vučića u Kosovskoj Mitrovici naglašena potreba da se pronađe rešenje za sadašnjost i da ne možemo zvati nekoga da bude strpljiv u narednih 50 godina, jer tada možda više neće biti Srba na Kosovu.

Mihajlović: Vučićeva poseta pokazala da Srbija želi mir

N1

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović osudila je sprečavanje ulaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića u srpsku enklavu Banje i poručila da je Vučićeva poseta Kosovu i Metohiji pokazala da Srbija želi mir i dijalog i da čini sve da zaštiti interese srpskog naroda.

„Blokiranjem puta srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću koji je došao na Kosovo i Metohiju s porukom mira, prištinske vlasti pokazale su da su zarobljene u prošlosti, da nisu u stanju da osiguraju bezbednost na Kosovu i da kratkovidim i sebičnim interesima sprečavaju kompromis o zajedničkoj budućnosti Srba i Albanaca“, navela Mihajlović.

Ona je navela da je bez obrzira na sprečavanje Vučića da poseti Srbe na Kosovu i ćutanje medjunarodne zajednice, poseta predsednika Srbije pokazala da je Srbija u uz svoj narod na Kosovu i da su ciljevi Srbije ;mir i stabilnost, bezbednost gradjana i ekonomski napredak Srba na Kosovu. 

Vučiću je danas zabranjeno da poseti selo Banje iz bezbednosnih razloga.

Ljajić: Na Kosovu postoji veliki otpor nalaženju konačnog rešenja

N1

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu pokazala da Vučićevu spremnost da u teškim okolnostima uvaži i realnost i nastavi da traži kompromisno i dugoročno održivo rešenje za status Kosova.

Ljajić je ocenio i da je poseta pokazala da je zadržavanje statusa kvo ili zamrznutog konflikta štetno za srpsku zajednicu na Kosovu i da sadašnje stanje ne garantuje stabilnost u čitavom regionu.

On je naveo i da se danas potvrdilo da na Kosovu postoji veliki otpor nalaženju konačnog rešenja.

„U tom smislu, (predsednik Kosova) Hašim Tači će se suočavati sa realnim problemom održavanja sopstvenog legitimiteta u nastavku dijaloga, s obzirom na velike otpore opozicije i javnosti“, ocenio je Ljajić i dodao da postoji opasnost da „kosovska politička elita postane politički talac Oslobodilačke vojske Kosova“.

On je dodao da je teško reći koliko je rešenje kosovskog pitanja blizu ili daleko, ali da posle današnjih blokada i onemogućavanja predsedniku Vučiću da obiđe Srbe u selu Banje, „nismo ni jedan jedini milimetar bliže“.