Napet drugi dan posete, Vučića "sačekale" barikade

Tanjug / Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić drugog dana posete Kosovu i Metohiji obratio se građanima na Trgu Šumadija u Kosovskoj Mitrovici. Pre toga, zbog blokade puteva, kosovska vlada donela odluku da se poseta selu Banje otkazuje iz bezbednosnih razloga.

17:23 – Građanski blok 381, čiji je predsednik Saša Janković, ocenio je da konflikt pri pokušaju predsednika Vučića da poseti mesto Banje pokazuje da sadašnje vlasti u Beogradu i Prištini nikada neće moći da dođu do rešenja.

„Konflikti do kojih je tokom posete došlo, bili režirani ili ne, samo potvrđuju da sa sadašnjim rukovodstvima u Beogradu i Prištini do rešenja nikada ne može da dođe. Trajni mir zahteva nove ljude sa obe strane. Građanski blok 381 se nada da će bar međunarodne bezbednosne snage sprečiti incidente kojima Vučićeva propala politika, u nedostatku izlaza za sebe, sada lako može da se okrene“, navodi se u saopštenju.

Janković je ocenio i da je Vučić danas „jasno rekao“ Srbima sa Kosova i Metohije da nema ništa da im kaže.

17.08 – Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je da je sprečavanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Srbe u mestu Banje, Priština pokazala da nije zrela i sposobna da osigura bezbednost, slobodu kretanja i obezbedi poštovanje dogovora.

„Predsednik Vučić je uprkos složenoj situaciji na Kosovu i Metohiju, koja je usledila nakon višednevnih pretnji koje sumu upućivali predstavnici Albanaca na Kosovu i Metohiji pokazao ozbiljnost, državničku hrabrost i odgovornost i poslao jasne i nedvosmislene poruke mira, stabilnosti i spremnosti da radi za budućnost Srba i Albanaca“, navela je Gojkovićeva u saopštenju.

17.01 – Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu pokazala da Vučićevu spremnost da u teškim okolnostima uvaži i realnost i nastavi da traži kompromisno i dugoročno održivo rešenje za status Kosova.

Ljajić je ocenio i da je poseta pokazala da je zadržavanje statusa kvo ili zamrznutog konflikta štetno za srpsku zajednicu na Kosovu i da sadašnje stanje ne garantuje stabilnost u čitavom regionu.

16.40 – Američki ambasador u Beogradu Kajl Skat napisao je na svom Tviter nalogu kako tenzije tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu još jednom naglašavaju potrebu za kompromisom i normalizacijom odnosa.

„Šteta je što su barikade na putevima sprečile predsednikovu planiranu posetu selu Banje, ali je dobro što se ostatak njegove važne posete Kosovu nastavio bez incidenata“, napisao je Skat.

16.20 –  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je zabrana kretanja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na Kosovu i Metohiji loša poruka, kako je kazao, marionetskih vlasti u Prištini. Dodik je ocenio da je politika predsednika Srbije „politika dijaloga“, zbog čega je otišao u posetu Kosovu i Metohiji, kao i da Vučić radi odgovoran narodni, državni i nacionalni posao.

„Kosovske vlasti misle da se sve može završiti silom, dok je politika Vučića politika dijaloga i on je došao na Kosova da razgovara. Ovo je i najgora priča i pristup Evropi, koja će, najverovatnije, da ignoriše tako nešto“, kazao je on novinarima u Bihaću.

14.01 – U govoru u Kosovskoj Mitrovici predsednik Srbije nije rekao ništa novo, ocenio je narodni poslanik i politički analitičar Đorđe Vukadinović. Zoran Panović je rekao da je poruka Vučića u govoru kontradiktorna, ali da njegovi birači to ne uočavaju.

13.46 – Savez za Srbiju ocenio je da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu „predstava koja nije donela ništa konkretno“ i služila je samo za „skupljanje jeftinih političkih poena na nesreći srpskog naroda“. Iz Saveza ističu da je pitanje Kosova i Metohije najozbiljnije nacionalno pitanje i da ne kritikuju vlast po svaku cenu te da jesu opozicija Aleksandru Vučiću, ali ne i državi i da bi i rado pozdravili konkretne stvari kojima se štiti srpski državni interes na Kosovu i Metohiji.

Iz Saveza ističu da Vučić nije rekao koji je predlog rešenja problema sa Kosovom.

U Kosovskoj Mitrovici bila je novinarka Gordana Bjeletić:

13.31Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da zabrana predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti selo Banje pokazuje složenost situacije na Kosovu i potvrđuje da su albanski politički predstavnici na Kosovu nespremni da ispune dogovore.

13.30 – Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović osudila je sprečavanje ulaska predsednika Vučića u srpsku enklavu Banje i poručila da je Vučićeva poseta Kosovu i Metohiji pokazala da Srbija želi mir i dijalog i da čini sve da zaštiti interese srpskog naroda.

„Blokiranjem puta srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću koji je došao na Kosovo i Metohiju s porukom mira, prištinske vlasti pokazale su da su zarobljene u prošlosti, da nisu u stanju da osiguraju bezbednost na Kosovu i da kratkovidim i sebičnim interesima sprečavaju kompromis o zajedničkoj budućnosti Srba i Albanaca“, navela Mihajlović.

N1

13.26 – Šefica kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova izjavila je da joj je žao što predsedniku Srbije nije dozvoljena poseta u selu Banje u opštini Srbica.

„Evropskoj uniji je žao što je taj deo posete trebao da se poništi“, rekla je Apostolova za portal koha.net.

13.20 – Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije osudili su napade na novinare tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i pozvali nadležne kosovske organe da hitno pronađu i kazne odgovorne.

N1

13.19 – Najskuplja srpska reč je budućnost, a ne Kosovo, izjavio je predsednik SANU, profesor Vladimir Kostić.

13.06Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da razume reakciju građana Drenice, koji su blokirali puteve u nameri da spreče predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti multietničko selo Banje, ali da u vreme kad se radi na pomirenju protesti i blokade puteva ne pomažu.

12.44Evropska unija žali zbog otkazivanja posete predsednika Vučića selu Banje, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

12.32 – Kada vam pričaju da hoću da menjam granice, ne govore vam istinu, rekao Vučić u obraćanju građanima Kosovske Mitrovice.

Tanjug/Zoran Žestić

12.00 – Reporterka N1 iz južnog dela Kosovske Mitrovice javlja da je situacija tamo mirna i normalna, nema mitinga i kontra protesta. Kako kaže ljudi šetaju u blizini mosta i izgleda kao da ih se ne tiče šta se događa u severnom delu Mitrovice.

11.50 – Veliki broj građana okupio se na centralnom trgu u Kosovskoj Mitrovici, gde će se predsednik Srbije obratiti građanima.

Tanjug/Dimitrije Goll

11.44 – Portparol Policije Kosova Baki Keljani izjavio je da će kosovska policija preduzeti sve mere i radnje u skladu sa zakonima i odlukama državnih instucija kosova i da se to odnosi i na posetu predsednika Srbije Aeksandra Vučića Kosovu.

Keljani je potvrdio agenciji Beta da je kosovska policija upozorila predsednika Vučića da je njegova poseta selu Banje sa bezbednosnog aspekta problematična i da oni ne mogu garantovati bezbednost.

11.39 – Blokada posete Aleksandra Vučića selu Banje bila je očekivana, jer da se dozvoli prolazak bilo kom predsedniku Srbije kroz Drenicu, a da ona prethodno nije priznala Kosovo teško je očekivati, rekao je Dragan Janjić, urednik novinske agencije Beta.

11.31Kfor saopštio da „niko ne preti gospodinu Vučiću i njegova bezbednost je zagarantovana“.

N1

11.20 – Vučić je poručio iz Kosovske Mitrovice da neće nikoga „pozivati na puške“, ali ni da neće dozvoliti nikome da se puškama iživljava nad srpskim narodom.

On je rekao da će o barikadama na putu za selo Banje govoriti mirne glave, ali da mu je jasno da iza svega stoji zvanična Priština.

„Tražili smo, nijednog sekunda nam nisu rekli da ne možemo da idemo u Banje“, rekao je Vučić za RTS.

11.06 – Nakon što je sprečen da poseti selo Banje, predsednik Srbije je u Kosovskoj Mitrovici položio cveće na mesto gde je ubijen lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović. Uz Vučića je bila Milena Ivanović, supruga ubijenog Olivera.

11.01 – Gradonačelnik Srbice Bekim Jašari, koji učestvuje u protestu protiv posete Vučića selu Banje, poručio je da Vučić ne može da prođe tokom posete Kosovu bez izvinjenja za ubistva koje je srpski režim počinio tokom rata 1998-1999. godine, prenosi RTK.

11.00 – Tužno je ponašanje poslanika Srpske liste, njima kao da je najvažnije da pokažu lojalnost predsedniku Srbije, a ne da štite interese naroda. Nikada niste čuli od njih primedbu, da se umešaju u nešto što se njih tiče, oni se takmiče ko će da pokaže veću ljubav prema predsedniku, smatra novinar i pisac Dušan Miklja.

10.38 – Na putu Zubin Potok – Banje kosovska policija zaustavila predsednika Vučića i zabranila dalji put ka Banjama. Nakon toga Vučić krenuo ka Kosovskoj Mitrovici.

Tanjug/Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije

09.50 – Vučić je krenuo ka selu Banje uprkos zabrani kosovske vlade i blokadama puteva.

09.42 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će pokušati da dođe do sela Banje, a ako ne bude uspeo, doći će nekom drugom prilikom.

„Pokušaću da stignem do sela Banje i obiđem Milana Kovačevića da mu uručim prigodne poklone i da ga obradujem. Pokušaću nekim okolnim putem, ne znam da li ću doći ili ne“, rekao je Vučić i preoručio novinarima iz srpskih medija da oni ne idu tamo. On je dodao da je njegov odlazak u selo Banje bio odobren od prvog trenutka.

09.41 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je naselje „Sunčana dolina“, povratničko naselje u izgradnji, koje će, kada bude završeno, primiti više od 350 povratničkih porodica.

Tanjug/Dimitrije Goll

09.13 – Putevi ka mestu Banje blokirani su na pet mesta, a iza tih protesta stoji predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, javio je RTS.

09.06 – Kako je javila reporterka N1, sve je više Albanaca koji se okupljaju i uvećava se broj blokada. Dodaje da za sada nema informacija da li će Vučić odustati od posete selu Banje.

08.48 –  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je obavešten da su Albanci na još jednom mestu blokirali put kojim je trebalo da ide u selo Banje. 

„To govori da oni boluju od istih bolesti od kojih smo i mi bolovali. Nadam se da ćemo mi biti u stanju sebe izlečimo i mnogo pametnijim sredstvima, rečima, razgovorom, snažnom ekonomijom, pameću, orudjem“, rekao je Vučić.

„Nikada nisam bio fasciniran nečijom mržnjom, ali ako je neko ohol i bahat, i pokazivanjem simbola koji bi mogli da nas uvrede grdno su se prevarili. Još sam snažniji i opredeljen i za očuvanje mira ali i za očuvanje srpskih institucija i srpskog naroda na KiM. Boriću se još snažnije“, rekao je Vučić.

08.33Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je poseta Aleksandra Vučića Kosovuu bezbednosnom smislu složena, a da se zbog Albanaca koji su blokirali put za selo Banje situacija mora pratiti iz minuta u minut. On je dodao da se situacija na Kosovu usložnjava i da su obaveštajcima prijavljeni rafali, što je „signal i poruka Srbima da tu nisu dobrodošli“.

„Tu je sad na ispitu i Kfor i KPS koji su dužni da obezbede normalnu posetu. „, rekao je Stefanović.

Tanjug/Dimitrije Goll

08.26Veterani OVK blokirali su put kod mesta Trnava, koji vodi ka selu Banje u blizini Drenice, kako bi sprečili predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti to multietničko mesto.

Na putu su građevinske mašine i okupljeni Albanci koji su odlučni da spreče Vučića da ode u Banje, gde ima oko 300 srpskih kuća. Prema informacijama sa terena čuju se i povremeni rafali.  

08.05 – Vučić je drugi dan posete Kosovu započeo obilaskom Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, gde su ga dočekali zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Vučić je zdravstvenim radnicima zahvalio što su ostali i u teškimm uslovima lečili pacijente i obećao da će biti uloženo oko 10 miliona evra za nabavku opreme. 

Tanjug/Dimitrije Goll

Direktor KBC-a u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović zahvalio je Vučiću na podršci i razumevanju koju im daje država Srbija, kao i na dobijenim donacijama.

„Spremni smo kao država da uložimo samo ovde, u Kosovskoj Mitrovici, 10.000.000 evra, kako bi ova bolnica bila primer kako treba da izgleda moderno, savremeno, opremljeno mesto za negu i lečenje ljudi“, izjavio je Vučić posle posete KBC, prenosi portal Kossev.

Nova ulaganja planirana su za rekonstrukciju svih zgrada ovog KBC, objasnio je on.

„Izgradićemo taj hirurški blok koji je u vrednosti od 5.500.000 evra. Izgradićemo i obnovićemo građevinski i rekonststruisati sve zgrade ovde u okviru ovog KBC“, najavio je.

08.00 – Obraćanje Vučića u Kosovskoj Mitrovici planirano je tačno u podne, a Vučić je ranije istakao da će to biti jedan od najvažnijih govora u njegovom životu. Naglasio je da će voditi računa o svakoj izgovorenoj reči, jer će se, kako je rekao, po „svakoj reči meriti budućnost naše zemlje za pet i 100 godina“.

Pre nego što se obrati građanima, Vučić će obići Klinički centar u Kosovskoj Mitrovici i „Sunčanu dolinu“ u Zvečanu. U naselju Banje posetiće domaćinstvo, kao i predškolsku ustanovu gde će razgovarati sa meštanima.

Vučić je posetu Kosovu počeo u subotu, kada je prvo obišao Centar za ekologiju i razvoj sporta, a potom je jezero Gazivode, Leposavić gde je prisustvovao Biznis forumu i Zvečan gde je razgovarao sa predstavnicima Srpske liste.

POVEZANE VESTI:

Vučić je juče izjavio da je došao na Kosovo i Metohiju u cilju očuvanja mira, stabilnosti i pokušaja da za „buduća vremena pravimo bolje odnose Srba i Albanaca“. 

Obećao je pomoć građanima, otvaranje fabrika i puteva, kao i subvencije privrednicima iz centralne Srbije za ulaganja na Kosovu i Metohiji. 

Predstavnicima srpskih političara na Kosovu je kazao da je gotovo uveren da je nemoguće postići dogovor Beograda i Prištine, ali da se borba za interes zemlje i naroda nastavlja, zbog čega im je poručio drže zajedno kao što su to, kako je rekao, činili Albanci ’70-tih i ’80-tih godina prošlog veka.