Đukić Dejanović: Uvešćemo donju granicu naknade za porodilje

Vesti 08. sep 201812:32 > 12:34
N1

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Srbije Slavica Đukić Dejanović najavila je da će biti uvedena donja granica za mesečne naknade porodiljama, jer prema novom obračunu neke od majki dobijaju i manje od 1.000 dinara.

„Savet za populacionu politiku razmatrao je na sednici pre dva dana mogućnost da se uvede donji limit mesečne naknade za porodilje, kako se ne bi dešavalo da neke od njih, kad im se porodiljska naknada obračuna po novom Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, dobiju 900 dinara mesečno“, izjavila je Đukić Dejanović za dnevni list „Politika“.

Za trudnice koje su bile zaposlene na privremenim i povremenim poslovima, ranije nije bilo nadoknada za vreme porodiljskog odsustva, ali novim zaknom porodilje su stekle to pravo, istakla je Đukić Dejanović.

Trudnice koje su radile duže od 18 meseci na privremeno-povremenim poslovima po novom zakonu imaju ista prava kao i trudnice koje su u stalnom radnom odnosu.

Problem nastaje, ističe ministarka, kada je radni odnos kraći od 18 meseci, te trudnice ne dobijaju ni hiljadu dinara mesečno.

„Na sednici Saveta, kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić, razmišljali smo da kod prvih izmena i dopuna zakona uvedemo donji limit naknade za porodilje, ne mogu sada da kažem koliko bi to novca bilo, jer treba videti koliko budžet može da izdrži. Ali, koliko god budemo imali para, uložićemo u to“, navela je Djukić Dejanović.

Ministarka je objasnila da se na sednici preispitivalo i novo zakonsko rešenje, po kojem nadoknada ne može da bude veća od tri prosečne plate, iako je po ranijem zakonu to bilo pet prosečnih plata.

Novi zakon po kojem se obručunavaju naknade za porodilje, stupio je na snagu 1. jula.