Kfor: Preduzećemo sve mere za bezbednu posetu Vučića

Vesti 07. sep 201820:59 > 23:08
Izvor: N1

Bezbednosna situacija na Kosovu je mirna i stabilna i nema nikakvih znakova potencijalnih tenzija, izjavio je pukovnik Vinćenco Grasov, glavni portparol Kfora, koji dodaje da će misija preduzeti sve neophodne mere da se omogući bezbedna poseta srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

Upitan kako komentariše odluku Vučića da zvanični Beograd prekine svu komunikaciju sa Kosovskom policijom, Kforom i ostalim međunarodnim organizacijama na Kosovu, Grasov je za list Danas rekao da Kfor ne komentariše politička pitanja.

 „U svakom slučaju, Kfor je uvek imao odličnu saradnju i partnerstvo sa srpskim oružanim snagama, kako bi garantovao stabilnost u ovom regionu, i, naročito, duž administrativne linije“, rekao je on.

Grasov je naglasio da Kfor „ostaje spreman da pruži bezbedno okruženje za sve građane Kosova, u skladu sa svojim mandatom“.

„Kfor će preduzeti sve neophodne mere da se omogući bezbedna poseta srpskog predsednika Aleksandra Vučića, u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i Euleksom“, poručio je Grasov.

Stefanović: Očekujemo od Kfora da obezbedi Vučiću sigurnost

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji uoči posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića složena i teška i da očekuje od Kfora da obezbedi Vučićevu sigurnost.

On je za RTS rekao da ako Kfor „želi da obezbedi sigurnost i bezbednost predsedniku Srbije, to može lako da uradi“.

Stefanović je kazao i da Vučić ne ide na Kosovo da drži „ratnohuškačke govore“, već da kaže šta je to što dobro za sve, šta je to što ljudima može da obezbedi budućnost.