Novi repertoar fontane na Slaviji – 80 pesama za 550 evra

Vesti 07. sep 201817:54 > 17:57
N1

Fontana na Slaviji trebalo bi od sredine septembra da dobije novi repertoar sa čak 80 muzičkih numera. Kojih? O tome će odlučivati komisija u kojoj su dva kompozitora, direktor pozorišta "Dadov" i jedan od direktora "Beogradskog vodovoda".

Muzika sa fontane čuće se svakodnevno od sedam i pet do pola osam uveče, a vikendom će vreme od podneva do pola jedan biti rezervisano za dečiju muziku. Zbog autorskih prava, Vodovod će SOKOJ-u mesečno plaćati oko 550 evra.

Dugo se pričalo da fontana na Slaviji ima muzičkog urednika i spekulisalo da mu je plata 150.000 dinara. Tada je gradski menadžer Goran Vesić tu vest nazvao jednom od najvećih gluposti i laži. Istina danas glasi ovako: muzička fontana dobila je stručnu komisiju koja će od jeseni birati plejlistu.

Sa fontane na Slaviji čuće se isključivo domaća muzika. Folk muzike neće biti, tako nam je u telefonskom razgovoru potvrdio Miroljub Aranđelović Rasinski, kompozitor klasične muzike i jedan od članova komisije koja bira muzički repertoar.

Na tom repertoaru biće dečijih pesama, pop i zabavne muzike, kao i muzike iz popularnih filmova i serija, a napravili su, kako kažu, i uži izbor pesama klasične muzike koje će se emitovati u danima klasične muzike.

POVEZANE VESTI

 U toj je komisiji, osim Rasinskog, i Vladimir Grujić, kao direktor PGP-a, Vladimir Mijović, direktor Omladinskog pozorišta Dadov i Pavle Janković, izvršni direktor za vodovodni sistem u “Vodovodu”. Poslednja dvojica neće uticati na izbor pesama.

„Meni je prvenstveno ideja fontane na tom mestu – imbecilna. Ideja muzičke fontane na tom mestu – još je imbecilnija, jer ne mogu da zamislim neke ljude koji tamo sede po onom razvaljenom platou i kao slušaju muziku. Dakle, inicijalno mi cela ta ideja ne drži vodu, a sa druge strane, kad su se već za tako nešto odlučili, moram priznati da mi je malo neobično da postoje muzički urednici, zato što na internetu sad ima svih mogućih sajtova žanrovski raspoređenih, samo se klikne i to može da svira danima i satima, različita muzika i pritom da je tematski uklopljena“, kaže Petar Janjatović, novinar i rok kritičar.

Za korišćenje autorske muzike, Beogradski vodovod zato će morati da odreši kesu, pa će na ime autorskih prava SOKOJ-u plaćati naknadu od 65.500 dinara. Sledi i retroaktivna naplata za 2018, jer je fontana na Slaviji svirala i pre zvaničnog formiranja komisije.

„Prema izjavi korisnika JKP Beogradski vodovod i kanalizacija, Muzička fontana na Slaviji je, u periodu pre toga puštana u probni rad i nije radila zbog rekonstrukcije Trga Slavija, te je primljena na održavanje JKP Beogradski vodovod i kanalizacija u 2018. godini. Taj stav je uvažen od strane Sokoja, pa je račun ispostavljen za saopštavanje javnosti muzičkih dela, interpretacija i fonograma tokom 2018. godine, odnosno nakon probnog rada i rekonstrukcije Trga Slavija“, navodi SOKOJ u saopštenju.

I to će biti jedino što će Beogradski vodovod plaćati. Članovima komisije ne isplaćuju se honorari, jer je to, kako kažu, „volonterska komisija“.

Da li je i Vodovod mogao da prođe jeftinije, odnosno besplatno, tako što bi puštao muziku kojoj su autorska prava istekla, pitali smo to javno preduzeće.

U tom preduzeću kažu da je odluka doneta „zbog mnogobrojnih predloga i sugestija Beograđana da je postojeći broj muzičkih numera nedovoljan i da je raznovrsnost muzičkih žanrova izostala“.