Čaluković: Kosovo je galimatijas iz koga ćemo teško izaći

Vesti 06. sep 201809:27 > 09:38
N1

Kako pregovori Beograda i Prištine ulaze u završnu fazu, bićemo svedoci raznih vrsta diplomatskih ratova i smicalica sa obe strane, kaže novinar Nedeljnika Nenad Čaluković. Dodaje i da su se rijaliti programi "lepo primili" u Srbiji i postali naš "zaštitni znak".

„Kako se bliže ti ozbiljniji razgovori, kako se ulazi u završnu fazu dijaloga Beograda i prištine, bićemo svedoci tih raznih vrsta diplomatskih ratova. Na taj način smatram i jučerašnji slučaj s Markom Đurićem“, ocenio je Čaluković u Novom danu, komentarišući vest o zabrani ulaska na Kosovo direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću.

Kaže i da će „biti raznih smicalica“, a da će se sve to pretočiti u neko rešenje, koje će biti diskutabilno za obe strane.

Smeta mu što u Srbiji ne postoji konsenzus o krupnim nacionalnim pitanjima, poput ovog o Kosovu.

„Nikako da se ugledamo na moderne demokratije gde su krupna nacionalna pitanja uvek izuzeta od politike. Kosovo je bio teren gde su i vlast i opozicija trebalo da zanemare borbu za političke poene i da to ne bude tema za takvu borbu“, kaže Čaluković i dodaje da je „Kosovo tema za spoticanje“. „Kosovo je nekako postalo i tema, ako se vratimo u prošlost – Milošević je otišao zbog Kosova, Koštunica takođe, za Tadića se pretpostavlja da je zbog toga izgubio izbore. Političari ne prolaze slavno po pitanju Kosova“.

 Prema njegovim rečima, Kosovo je galimatijas iz koga ćemo teško izaći.

„Nekako smo došli u poziciju da sve deluje izopačeno. Opcije koje su nekada zastupale jednu poziciju, sada zastupaju druge“, kaže gost N1.

Ministarstvo pravde bi trebalo, prema najavi Politike, da u toku naredne nedelje javno objavi tekst ustavnih amandmana koji su dogovoreni sa Venecijanskom komisijom.

Na pitanje da li misli da će te ustavne promene proći u Skupštini Srbije, Čaluković kaže da misli da hoće.

„Mislim da hoće, s obzirom da vladajuća većina ima neophodnu većinu koja može da usvoji sve, verovatno će biti u paketu nekih ustavnih promene koje nas očekuju sledeće godine“, kazao je.

On naglašava da Ministarstvo pravde ide „u tom duhu“ da ispoštuje obaveze venecijanske komisije, ali da su strukovna udruženja kritikovala te ustavne promene, za koje kaže da su političke odluke.

„Bitan je glas struke, ali ovde uvek dominira politika. Najbolje je da se nađe kompromis, ali kao i u svim temama, kompromis i i ovde izostaje“, dodaje.

„Šapić u politici pliva kao u bazenu“

Komentarišući izjavu Aleksandra Šapića da „ostaje samostalan i da nije promenio stav zbog Đilasa“, Čaluković kaže da Šapić pokušava da se „nametne kao treći ili četvrti političku put u Srbiji“.

„Još ne znamo šta je njegova politika na nacionalnom nivou, pošto je uvek bio na beogradskom. Ali po samom imenu (Srpski patriotski savez), biće okrenut nacionalnom korpusu i neće ići sa Đilasom i Sašom Jankovićem“, izjavio je Čaluković.

Šapić se, kako je rekao, u politici ponaša kao u bazenu.

„On je fajter koji voli da se bori sam, ako nije dao tri gola na utakmici, kao da nismo pobedili“, dodaje gost N1.

Šapićeva prednost je, kaže Čaluković, ta nacionalna prepoznatljivost, ali da se ne zna šta je njegova politika na nacionalnom nivou, niti ljudi koji čine taj savez.

„Rijaliti kao zaštitni znak Srbije“

Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević dao je intervju za Nedeljnik u koje kaže da je današnje vreme – „vreme apsolutne kretenizacije i medija i društva“.

Na pitanje da li su građani svesni da se rijaliti programi režiraju i da su sve radnje u njima nameštene, Čaluković kaže da „očigledno nisu svesni“ prema broju poruka koje su slali u poslednjem popularnom rijalitiju.

„Očigledno da se rijaliti dobro primio i da je postao zaštitni znak Srbije“, kazao je Čaluković.

Pogledajte gostovanje u Novom danu: