Kamberi: Albanaca sve manje ako se ne pripojimo Kosovu

Vesti 05. sep 201813:15 > 13:35
Izvor: N1

Vodeći albanski političari iz Preševa i Bujanovca u izjavama za prištinske medije uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu ponovili su da je "želja Albanaca iz preševske doline od koje nikada neće odustati priključenje Kosovu", kao i da će se najveći broj Albanaca iz ovih opština za pet do deset godina iseliti ukoliko do toga ne dođe.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi je izjavio da „u preševskoj dolini sada živi oko 80.000 Albanaca čija je prosečna starost 27 godina, ali da će broj stanovnika ukoliko ne dođe do priključenja Kosovu vrlo brzo biti prepolovljen“, prenosi internet portal titulli.com.

„Srbija pokazuje da ne voli Albance i da ih vidi kao strane elemente sa željom da ih odstrani. Sa tendencijom koja je počela 2010. godine nakon vizne liberalizacije (u Srbiji), nedostatkom ekonomskog razvoja i diskriminacijom, verujem da će za deset godina albanski nukleus u preševskoj dolini biti prepolovljen“, rekao je Kamberi.

Predsednica ogranka Partije za demokratsko delovanje (PDD) u Preševu Ardita Sinani ocenila je da „ako još narednih pet godina preševska dolina ostane u Srbiji u njoj više neće biti Albanaca“.

Sinani je navela da će do toga dovesti diskriminacija budući da „Srbija etnički čisti preševsku dolinu čineći nemogućim uslove za Albance da tu žive i prisiljavajući ih da odlaze“, kao i da mladi Albanci odlaze u zapadnoevropske zemlje ne zbog vizne liberalizacije već zbog diskriminacije u Srbiji.

„Albanci preševske doline su oduvek bili upućeni na Kosovo, do sada smo se žrtvovali da ne bi ugrožavali proces (dijaloga Beograda i Prištine). Ali nama je potrebno da se priključimo Kosovu i zato podržavamo predlog predsednika (Kosova Hašima) Tačija“, kazala je Sinani koja je u prethodnom mandatu bila i prva žena predsednica opštine Preševo.

Za predsednika preševske Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafu jedini cilj Albanaca koji žive u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa je priključenje Kosovu.

„Čak i da Srbija milion puta uđe u Evropsku uniju, Albanci iz preševske doline bi svoj spas tražili na Kosovu“, kazao je Mustafa i naveo da je veoma dobar trenutak da se preševska dolina pripoji Kosovu.