Zrenjanin čeka pijaću vodu, Vlada još nije otkupila fabriku

Vesti 04. sep 201818:50 > 19:06
Podeli:
Izvor: N1

Otvoreno pismo kojim su se vlasnici nove fabrike vode u Zrenjaninu obratili javnosti, upozoravajući na neispunjena obećanja Vlade Srbije i najavljujući sudske procese, zrenjaninski gradonačelnik naziva nepotrebnom nervozom. Ponavlja da će država otkupiti fabriku kao što je i najavila. Za građane, s druge strane, to je samo još jedno razočaranje.

Koliko će vode još proteći javnom česmom dok iz onih kod kuće ne krene davno obećana pijaća? Zrenjaninci dugo već ne veruju u obećanja, pa ih ni otvoreno pismo iz fabrike vode ne iznenađuje.

„Jedna po meni neorganizovana akcija, ako se može reći. I sasvim je logično da se završi ovako kako se završilo“

„Pa ne znam, Skadar Bojana i ovo, to ti je isto“, kažu građani s kojima smo razgovarali.

Iako završena pre godinu dana, nova fabrika vode stoji pod ključem zbog, kako je premijerka nazvala, sulude situacije. Grad je privatniku poverio da je izgradi i njome gazduje, iako po zakonima Srbije to nije moguće. U martu se država obavezala da će fabriku otkupiti, ali do danas pomaka nema.

„Imajući u vidu razmere problema, pristali smo da prodamo fabriku i ispod cene koštanja pod uslovom da bude u dogovorenom, vrlo kratkom roku. Svakim danom se troškovi gomilaju, a datuma rešenja problema nema na vidiku. Niti jedno obećanje do sada dato građanima, a i nama, niti jedan dogovor nisu ispoštovani, te smo dovedeni u situaciju da naša prava branimo i ostvarimo pred nadležnim sudovima“, poručuju vlasnici fabrije vode. 

„Pa dobro.. Mislim da je ovo jedna prenagljena reakcija Zilia“, poručuje gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Tim rečima gradonačelnik reaguje na otvoreno pismo italijanskog investitora. Kaže, dogovori su u toku, a fabriku će uskoro otkupiti. Država ili grad, po kojoj ceni, da li novcem iz budžeta ili kredita, još ne zna.

„Traži se modus kako to da se reši, tako da direktno kabinet premijerkin vodi celu priču. U međuvremenu je bila zamena ministara finansija, pošto su oni jedna karika u tom lancu. Tako da je tu bilo malo zastoja, ali verujem da će brzo da se reši“, kaže Janjić.

A do te karike u lancu, čini se, slučaj fabrike vode još nije stigao.

„Ja sam čuo za taj problem, nisam direktno uključen u to, ali mogu da se raspitam, pa da vam javim. U Zrenjaninu, jel tako? Dobro“, navodi ministar finansija Siniša Mali.

„Pa to je onaj osmeh kao reakcija kada više nemaš prostora da budeš nervozan i da se ljutiš“, rekao je Dušan Kokot iz inicijative „Zajedno za vodu“.

Inicijativa „Zajedno za vodu“, koja okuplja nevladin sektor i opozicione stranke u Zrenjaninu, zbog ovog je slučaja protestovala, podnosila krivične prijave i obraćala se kabinetu premijerke, ali odgovor nisu dobili.

„Ovo je pitanje od opšteg interesa, od javnog interesa. Mi kao građani nemamo informaciju ni o čemu su pričali, ni kada su pričali, ni ko je pregovarao. Ne znamo apsolutno ništa“, kaže Kokot.

Od početka pitaju samo dve stvari – kako je došlo do toga da se fabrika gradi mimo propisa i kada će građani dobiti pitku vodu.

Koliko dugo će sa javne česme piti vodu u čiju ispravnost takođe nisu sigurni, Zrenjanincima u ovom trenutku ne zna niko da odgovori. Iako je delovalo da se konačno nazire rešenje, njihovim četrnaestogodišnjim mukma sa vodom još nije kraj.