Vučić: Stabilnost je ključna reč moje politike

Vesti 10. mar 201512:01 > 12:04
Izvor: Printscreen

Premijer Srbije Aleksandar Vučić potpuno je uveren da će Srbija biti 29. članica Evropske unije i ističe da je stabilnost ključna reč njegove politike.

Srbija je odlučno na kursu ka EU, rekao je premijer u intervjuu za „Noje Ciriher Cajtung“, i dodao da će Srbija obaviti svoje zadatke, i da će na tom putu napredovati.

Na pitanje da li očekuje da će Zagreb podržati pristupni proces Srbije EU Vučić je naglasio da nikada ne kritikuje susedne zemlje. „Susede Srbije vidim kao stranu sa kojom moram da se suočim. I pored pojedinih nesuglasica poslednjih meseci moramo da poboljšamo naš odnos. Ne brinem se zbog uticaja Zagreba na naš put u EU, već zbog naše zajedničke budućnosti“, kazao je premijer.

On je podvukao da primenjuje strategiju nereagovanja na provokacije.

Vučić je primetio da su srpski novinari nedavno želeli da izvuku njegov stav o tome što je hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla da su svi Srbi u Hrvatskoj Hrvati.

„Treba joj dati nešto vremena. Ona je tek nedavno izabarana. Mi se ne suzdržavamo zato što smo slabi ili uplašeni, već ćutimo zato što nam je stalo do stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Stabilnost je ključna reč moje politike“, podvukao je Vučić.

Nismo spremni da priznamo nezavisnost Kosova

Što se Kosova tiče, podsetio je, pokrenut je dijalog, Srbija je napravila mnoge kompromise kojima stanovništvo Srbije nije uvek zadovoljno, ali je to činjeno na najbolji mogući način, kako bi se život i bezbednost srpske manjine na Kosovu štitili, i Srbiji omogućio put u EU.

„Međutim, nismo spremni da Kosovo priznamo kako nezavisnu državu. Nadam se da Brisel ne očekuje samo ustupke od Srbije“, naglasio je Vučić dodajući da nije mišljenja da je Kosovo de fakto nezavisno.