Gardijan: Za SAD "nema crvenih linija, ali ni blanko čekova"

Vesti 03. sep 201815:45 > 15:47
NICHOLAS KAMM / AFP

SAD se ne protive razgovorima o razmeni teritorija između Srbije i Kosova, ali to ne znači da će Vašington na kraju podržati takav dogovor, piše londonski Gardijan (The Guardian).

Pozivajući se na dva izvora upoznata s razmišljanjem administracije predsednika Donalda Trampa, Gardijan navodi da je nova politka Vašingtona da „nema crvenih linija, ali nema ni blanko čekova“, navodi list.

To znači, navodi Gardijan, da su SAD spremne da razmotre svako rešenje, uključujući promenu granica, ali ne i nužno da će prihvatiti na kraju.

 Mada se nemačka kancelarka Angela Merkel usprotivila promeni granica, neki evropski zvaničnici su naznačili da su spremni da podrže dogovor koji uključuje promenu granica, dodaje list.

Gardijan navodi da je ključno pitanje kako će se Rusija izjasniti.

Predsednik Srbije Aleksanda Vučić trebalo bi dva puta da se u narednim mesecima sastane s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a Moskva je zasad dala malo znakova da li je spremna da odsutane od protivljenja nezavisnosti Kosova.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore, ali istakla da „dogovor mora da odrazi interese srpskog naroda“ da bi ga Rusija podržala.

Gardijan navodi da je Zaharova odbila da razjasni kako će Rusija proceniti šta su srpski interesi.