Časovi skraćeni, novi štrajk prosvetara 11. septembra

Vesti 03. sep 201813:35 > 13:47
N1 info

Početak školske godine obeležio je i štrajk prosvetara. Sva četiri reprezentativna sindikata potvrdila su da nastavljaju borbu za devetu platnu grupu. Kažu da u više od 1.000 škola u Srbiji časovi traju 30 minuta.

Najavili su i da ukoliko im se ne ispune traženi zahtevi sa štrajkom će nastaviti i 11. septembra.

 Prosvetari kažu da i dalje čekaju poziv za pregovore jer ih još niko nije pozvao kako bi se pronašlo rešenje za njihov zahtev.

Ističu, međutim, da je na pregovore pozvan samo jedan sindikat – Sindikat za obrazovanje Srbije koji je održao sastanak sa ministrima Brankom Ružićem i Sinišom Malim, gde je dogovoreno da će oni vladi iznesti zahteve prosvetara. Ostala tri sindikata su poručila da to njima takav dogovor ništa ne znači.

Istakli su i da pozivaju sve zaposlene da dignu glas i pridruže im se kako bi se izborili za bolji status.

Prosvetari kažu da su nezadovoljni predloženim rešenjima za određivanje platnih razreda i grupa i zato traže da svi koji u prosveti rade sa VII stepenom obrazovanja budu prebačeni u IX platnu grupu.

„Pritisci kako bi se sprečio štrajk“

Vesna Vojvodić iz Sindikata Nezavisnost je na konferenciji za novinare rekla da ima informaciju da da je u jednoj novobeogradskoj školi bilo pritisaka na direktora i zaposlene kako ne bi štrajkovali.

„Kolega mi je javio telefonom da je policija u školi i da legitimiše sve zaposlene te škole“, rekla je.

Prosvetari navode i da nemaju ministra koji može da stane uz njih i pomogne im da se donese konačno rešenje.

Na konstataciju ministra da sindikati imaju legitimno pravo da se bune protiv najavljenih novih platnih grupa, ali da  je trebalo da reaguju pre dve, tri godine kada je napravljena matrica za platne razrede, sindikalci poručuju da „on i ne zna gde su oni bili“ jer, podsećaju, prosvetni radnici su bili u šestomesečnom štrajku, od novembra 2014. do aprila 2015. godine.

„Jedan od naših zahteva je upravo bilo uspostavljanje pravedenih platnih razreda septembra 2016. Šarčević je došavši na mesto prvog čoveka prosvete pozivao na sastanke Anu Brnabić, tada ministarku državne uprave. Oboje su se kleli da će sve učiniti da nasleđene potpise (prethodnog ministra) Srđana Verbića i Kori Udovički potvrde realizacijom sporazuma o rešavanju spornih pitanja. Elem, ministar zna da su prosvetni radnici i tad, baš kao i pre nekoliko dana, bili na ulicama“, saopštili su iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.