Diklić: "One man show" oko Kosova, ni vlada nije upućena

Vesti 03. sep 201809:31 > 09:35
N1

U Srbiji ne postoji, na žalost, ni minimum dijaloga, a kamoli konsenzus političkih snaga oko politike za Kosova, rekao je direktor agencije Beta Radomir Diklić. "Imamo One man show, Vučić obećava rešenja, ali ni vlada ne zna šta se dešava", kaže on i dodaje da bez političkog konsenzusa tako krupno pitanje ne može da se reši.

Komentarišući dijalog Beograda i Prištine, Diklić je ocenio da je toliko toga u proteklom periodu izbačeno na sto u Briselu, i da sada to treba da se razgrne.

„I zamena teritorija, i razgraničenje, demakracija… Ipak se sve svodi na priču o razmeni teritorija, a pitanje je koji će princip da se postavi. Neće tu mnogo toga da se desi, ja bih voleo da se desi i da se konačno taj čvor odveže, ali ne verujem. I Tači trpi veliki pritisak tamo, i ovde Vučić nije bas siguran da svi njegovi birači sa oduševljenjem gledaju na to da se dve trećine Srba na Kosovu pušta niz vodu“, kaže on.

Diklić je kazao i da nije bitno koliko glasova dobijate na lokalnim ili parlamentarnim izborima kada je reč o Kosovu, već je to tema van toga.

„Na žalost mi nemamo ni minimum dijaloga, a kamoli konsenzus političkih snaga oko toga šta ćemo sa Kosovom. Imamo One man show, Vučić nam samo obećava da će biti rešenja, parlament ne zna šta se dešava, vlada ne zna šta se dešava, ili neko zna, ali ne sme da kaže… A bez političkog konsenzusa tako krupno pitanje ne možete da rešite tako da, ne da budu svi zadovoljni, već da ako imate referendum, imate barem 60 odsto populacije koja će da kaže – znamo da je teško i znamo da podnosimo žrtvu, ali rešićemo to pitanje jednom zauvek“, smatra Diklić.

DS i Savez za promene: U politici se ne živi na staroj slavi

Najveći broj ljudi koji je oformio opozicioni Savez za promene bili su zajedno u Demokratskoj stranci, a sada su usitnjeni bez nekih ideja, i svima je potrebno ukrupnjavanje, rekao je Diklić. U toj grupi potreban je, međutim, veliki stepen tolerancije, želja da se popusti, i pitanje je koliko će izdržati da zadrže, kako podvlače, „identitete“.

Govoreći o jučerašnjem formalnom osnivanju Saveza za promene, Diklić je rekao da je teško da će se Građanski pokret 381 priključiti tom savezu, ali da bi to mogli da učine neke druge stranke, ili nevladine organizacije, koje se ne bave politikom, već lokalnim pitanjima, problemima grada, ali imaju potencijal.

 Protiv ulaska u Savez za promene glasalo je devet istaknutih članova DS, među kojima su, kako navodi Blic, Dragan Šutanovac, poslanici Nataša Vučković, Dragoljub Mićunović, Radoslav Milojičić, Gordana Čomić, predsednik Pokrajinskog odbora DS za Vojvodinu Miroslav Vasin i Vida Ognjenović.

Diklić kaže da se atmosfera na glavnom odboru DS promenila.

„Te ličnosti su cenjene, i minuli rad je veliki, ali možda je došlo vreme da dođu neki drugi ljudi, mlađi, koji imaju viziju, pokušavaju nešto da urade“, rekao je.

U politici se, dodao je Diklić, na staroj slavi ne živi. „Bojim se da delom tu ima i neke želje da se zadrže neke pozicije“, zaključio je on.