Tribina o Kosovu: SPC će se suprotstaviti

Vesti 01. sep 201821:37 > 21:47
Printscreen

Građani će se, uz Srpsku pravoslavnu crkvu, suprotstaviti odluci vlasti i SNS o Kosovu, ocenili su učesnici tribine u opštini Stari grad.

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Miloš Ković na tribini u sali beogradske opštine Stari grad ocenio je da je prvi planirani korak korekcija granica. „Zatim sledi priznanje nezavisnosti Kosova i ulazak (Kosova) u Ujedinjene nacije“, rekao je Ković.

On je kazao da treba sačekati i „da se situacija u svetu menja“, i pozdravio stav SPC koja se protivi podeli KiM, zatraživši poštovanje Ustava Srbije i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. 

Nekadašnji ministar za KiM, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Slobodan Samardžić je izjavio da se od 2008. pa od 2012. godine KiM predaju „parče po parče“, a da je sve ubrzano pre pet godina potpisivanjem Briselskog sporazuma.

On je ocenio da se vlast „previše ne plaši opozicije“, ali da je plaši stav SPC povodom kosovskog pitanja.

Bivši predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović rekao je da se Srbima na KiM „preti da moraju da dođu na Vučićev miting 9. septembra“ i da se „strah uvukao u ljude na tim prostorima“.

Profesor Filozofskog fakulteta Slobodan Antonić podsetio je da je Vučić položio predsedničku zakletvu na Miroslavljevom jevanđelju i naveo da je Vučić tu zakletvu „pogazio“.

„Predsednik koji pogazi svoju zakletvu prestaje da bude legitimni predsednik“, kazao je Antonić. Učesnici smatraju da su „vlast i SNS“ na „korak do izdaje“ Kosova.