Đukanović: Prihvatiće Berlin korekcije granica, ne suštinske

Vesti 29. avg 201818:41 > 18:43
Podeli:
Izvor: N1

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku je mišljenja da će, sudeći po poslednjim izjavama kancelarke Angele Merkel, Nemačka u nekim opštim okvirima prihvatiti i potencijalne korekcije granica, ali "ne nekakve suštinske". Paralele koje povlači predsednik Milorad Dodik između RS i Kosova, mogu otežati pregovaračku poziciju Beograda, dodaje.

U Trebinju je održana sednica Vlada Srbije i Republike Srpske, čime je još jednom potvrđena dobra saradnja Beograda i Banjaluke. Međutim, ono što je i dalje nepoznato jeste šta Beograd misli o izjavama predsednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je prethodnih dana pravio paralelu između Kosova i Republike Srpske i govorio o razgraničenju.

To je povezivanje nepovezivog, kaže Đukanović o „uvezivanju“ pitanja rešavanja pitanja Kosova i problema u BiH. „Mislim da Dodik pokušava dodatno da homogenizuje svoje biračko telo uoči oktobarskih izbora i da na taj način pokuša da osnaži vlastitu poziciju, govoreći o referendumu, državno-pravnom statusu… To nije prava najava te vrste, više puta se to dešavalo… Zvanična Srbija podržava teritorijalnu celovitost BiH, u skladu sa Dejtonskim sporazumom“.

Na pitanje u kakav položaj takve izjave stavljaju Beograd u ovako delikatnom trenutku, kaže da misli da mogu izazvati dodatne reakcije na Zapadu i otežati pregovaračku poziciju Beograda u kontekstu odnosa Beograda i Prištine i normalizacije odnosa. Naglašava da ne treba direktno povezivati te dve stvari.

Na pitanje da li je moguće korigovanje granica između Kosova i Srbije, a da to nema uticaja na BIH, Đukanović kaže da nema konkretne informacije da li se tako nešto ozbiljnije razmatra kao opcija. Ipak, navodi da treba napraviti distinkciju – jer se radi, s jedne strane, o pokrajinskim granicama, a s druge strane o granicama koje su postojale između republika bivše Jugoslavije.

Poštovanje teritorijalnog integriteta BiH je jedino racionalno, kaže gost Dana uživo, koji dodaje da očigledno neće biti promena granica te države niti njenog preustroja – promene ustavnog uređenja. Bitno je da se BiH oživi kao država, i da RS da doprinos tome – da ne postoje pokušaji blokade centralnih institucija, kao što to Banjaluka pokušava često da uradi, naveo je.

Osvrćući se na stav kancelarke Angele Merkel, naročito posle izjave američkog zvaničnika Džona Boltona, koji je rekao da SAD ne isključuju teritorijalne korekcije, kaže da misli da je njoj stalo da dođe do zaključenja sporazuma i da se relaksiraju odnosi u jugoistočnoj Evropi. „Mislim da će Nemačka u nekim opštim okvirima da prihvati i potencijalne korekcije granica. Ne nekakve suštinske korekcije. Trenutno je mnogo sklonija toj opciji, nego prethodnih sedmica“.

„Insistirati na saradnji sa državom BiH“

Govoreći o današnjem zasedanju dve vlade, kaže da je to jedna u nizu sednica, i nešto što se često može očekivati, napominjući da je sledeća 19. septembra. On dodaje da je saradnja između Beograda i Banjaluke dobra, ali da se u narednom periodu treba posvetiti pažnja i saradnji između Srbije i BiH. Kako ocenjuje, tu se ne može očekivati neka velika promena, bar ne do predstojećih parlamentarnih izbora, koji su početkom oktobra.

Navodi da je važno što je danas došlo do potpisivanja sporazuma i memoranduma koji su vezani za sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, što je dejtonska kategorija. Kaže da je veoma bitno i infrastrukturno povezivanje i saradnja, imajući u vidu da se Srbija i BiH ne mogu dogovoriti oko trase do Sarajeva.

Ocenjuje da saradnja sa RS nije problematična i da će se ona razvijati u narednom periodu, ali da treba, posle izbora, insistirati na saradnji sa državom BiH, na rešavanju otvorenih pitanja, pre svega na razgraničenju na Drini.

Premijerka Srbije je rekla da je zadovoljna zbog intezivne saradnje Srbije i RS, ističući da je retko kada, kao sada, važno jedinstvo srpskog naroda. Đukanović navodi da se u kontekstu Kosova i svega što sledi narednih nedelja insistira na toj sabornosti.

Govoreći o RS, Đukanović kaže da nije sasvim izvesno da će postojeća konstelacija političkih snaga i dalje ostati tamo.