Kamberi: Tražili smo veći angažman Tirane po pitanju prava

Vesti 24. avg 201813:26 > 13:29
N1

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi izjavio je da su predstavnici Albanaca iz tri opštine na jugu Srbije od vlasti u Tirani tražili veći angažman po pitanju prava Albanaca u Srbiji.

Kamberi je novinarima u Palati Srbija u Beogradu rekao da su tražili da se Albanija založi za prava Albanaca i da bude prisutnija u pogledu investicija u Bujanovcu, Medvedji i Preševu.

On je dodao da su dobili potvrdu da će se preko postojećih mehanizama Vlada Albanije zalagati za njihova prava.

Kamberi je rekao da treba razmotriti mogućnost da Albanija stvori Fond za preševsku dolinu, kao i mogućnost da institucije Kosova investiraju u te tri opštine.

Kamberi, upitan da li on ili njegova partija smatraju da tri albanske opštine na jugu Srbije treba da se priključe Kosovu, odgovorio je da se Albanci sa juga Srbije zalažu da se „preševska dolina“ sagleda u celini.

Kamberi je rekao da su se Albanci 1992. godine godine izjasnili da traže veću autonomiju i da žele pravo da se priključe Kosovu, da sada traže da se o njihovim problemima razgovara u Briselskom dijalogu, a da će videti kakav će ishod biti.

„Naš stav je da se ‘preševska dolina’ treba sagledati u celosti. Ne može samo Preševo da se pripoji Kosovu“, rekao je Kamberi.

On je dodao da ako državno rukovodstvo stvara „bauk“ da će Albanci zauzeti Vranje, da se ruše konkursi na kojima učestvuju Albanci, onda država pokazuje da ne želi Albance u svojoj državi.

Kamberi je rekao da iz dogovora od sedam tačaka nije ispunjeno ništa i da Albanci nisu zadovoljni svojim položajem.

Stanković: Razgovori o poboljšanju prava Albanaca na jesen

Predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković rekao je da je premijer Albanije Edi Rama prilikom posete jugu Srbije rekao da su Albanci u te tri opštine građani Srbije i da svoje probleme treba da rešavaju u institucijama Srbije.

Tanjug/Rade Prelić

Stanković izjavio je da očekuje da se razgovori na državnom nivou o poboljšanju položaja Albanaca u tri opštine na jugu Srbije nastave početkom jeseni.

„Mislim da je sazrelo vreme da se razgovori nastave“, rekao je Stanković novinarima pred početak sednice Predsedništva Koordinacionog tela i dodao da postoji saglasnost državnih organa za realizaciju Plana od sedam tačaka iz 2013. godine o poboljšanju položaja Albanaca.

Stanković je rekao da predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi nije danas došao na sastanak u Beograd jer je „imao obaveze u Tirani“.

On je dodao da je i 20. jula tražio da se sednica Predsedništva Koordinacionog tela odloži, da su mu tada izašli u susret, ali da to danas nije bilo moguće.

Stanković je ranije danas naveo da izjavama lidera Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe koji zagovaraju pripajanje tih opština Kosovu ne treba pridavati veći značaj i da je najveći problem lokalnog stanovništva nezaposlenost i druga ekonomska pitanja, koja pogoduju radikalnim političarima.