O vojnom roku: Vučić koriguje ministra "genija", ali i sebe

Vesti 23. avg 201818:42 > 18:52
N1

Nakon što je predsednik Aleksandar Vučić pre dva dana govorio o potencijalnom vraćanju obaveznog vojnog roka za otprilike dve godine, a Ministarstvo odbrane juče najavilo izradu studije o toj ideji, počela je rasprava u javnosti o opravdanosti ponovnog uvođenja služenja vojske kao i o cifri koja bi za tako nešto morala da bude izdvojena iz budžeta.

Epilog je takav da je aktuelni ministar računicu koju je svojevremeno izneo bivši nazvao „smešnom“, a da je predsednik republike istog ministra nazvao „genijem“. Takođe, saznali smo i da je Aleksandar Vučić od prošle godine do sada potpuno promenio mišljenje.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin verovatno je jutros prvo pročitao novine pa otišao da gostuje u jutarnjem dnevniku RTS-a. Pojedine naslovne strane mu se očigledno nisu dopale – baš one na kojima piše da će uvođenje vojnog roka koštati 700 miliona evra, odnosno kao ceo vojni budžet.

„Znate, smešne procene zaista… Samo se nasmejem kada čujem tako nešto i vrlo je zanimljivo da neko nakon jednog dana, samo nakon razgovora o toj ideji, već došao sa konkretnom cifrom koju mi zaista nemamo i ne može tako da se govori. Dakle, nije, nije, odmah mogu da vam kažem da to košta daleko manje“, rekao je ministar Vulin.

Međutim, to nisu bile samo procene novinara već i njegovog prethodnika, ali i naslednika na čelu Ministarstva rada – Zorana Đorđevića koji je krajem 2016. u Skupštini Srbije, upravo na pitanje šefa Vulinove partije u parlamentu, rekao da je vojska cenu već analizirala i da računica postoji.

„Našom analizom, za vraćanje vojnog roka prve godine je potrebno dodatnih 70 milijardi dinara u budžetu Republike Srbije. To je upravo iz tog razloga što ste rekli, da nemamo kapacitete za smeštaj, oblačenje, opremu i za sve ostalo što bi trebalo prve godine“, rekao je Zoran Đorđević tada ministar odbrane u Skupštini Srbije, 2. novembra 2016. 

Prevedeno u evre – oko 600 miliona.

Ova analiza se, međutim, nije dopada predsedniku Aleksandru Vučiću. Posle sastanka sa kineskim investitorima koji bi trebalo da otvore fabriku automobilskih guma u Zrenjaninu, ministra, koga je svojevremeno lično on predložio za prvog čoveka vojske ironično je nazvao „genijem“.

„I uzgred, nasmejao sam se, pretpostavljam da je ministar Đorđević dao onu cifru od 700 miliona… Je l’ Đorđević to nekada dao? Kakav genije! To ne bi bilo, ukoliko je tri meseca, ne bi bilo više od 90 miliona, ukoliko je šest meseci – ne bi bilo više od 130 miliona“, rekao je Vučić.

Sada mu se čini da nije skupo – ali tako nije mislio pre nešto više od godinu i po dana, nakon istraživanja koje je pokazalo da obavezan vojni rok podržava 75 odsto građana.

Aleksandar Vučić, tadašnji premijer, 31. januara 2017. godine je rekao:

„Izvinjavam se ljudima u Srbiji što moram da kažem nešto što je ozbiljno i nešto što je odgovorno – prvo, mislim da je dobro da imamo profesionalnu vojsku kakvu imamo, mislim da treba da uložimo više u tu armiju. A znate, ti koji govore o svemu tome, uvek moraju da ponude i novac“.

Zbog čega se sada Vučić predomislio i koliko zaista košta – znaćemo kada bude gotova nova analiza Ministarstva odbrane na čijem čelu je Aleksandar Vulin, jer je stara analiza danas „pala u vodu“.