Počela rekonstrukcija Trga Republike u Beogradu

Vesti 22. avg 201813:50 > 13:55
Tanjug/Zoran Žestić

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će uređenje Trga Republike trajati 420 dana, uređenje samog trga biće do 1. marta, a zatim počinje uređenje saobraćajnica zbog kojeg će povremeno biti zautavljan saobraćaj.

Vrednost radova iznosi 922 miliona dinara, a kako je najavio Vesić, uređenje tog trga je početak širenja pešačke zone u centru grada.

Vesić je kazao da je konkurs za uređenje raspisan 2015. godine kada su dobijeni predlozi rešenja i za Terazije i Trg Nikole Pašića.

„Prvi put će Trg Republike biti formiran kao pravi gradski trg, biće postavljene granitne ploče, biće uklonjeno oko 150 fizičkih prepreka koje sada postoje“, rekao je Vesić novinarima tokom obilaska radova.

Vesić je objasnio da projekat obuhvata Makedonsku ulicu do Doma omladine, Kolarčevu ulicu skoro do početka Terazija i Vasinu ulicu.

Tanjug/Zoran Žestić

Projektom je zamišljeno da dva mesta budu posebno obeležena na samom trgu, mesto gde je nekada bila Stambol kapija i gde su bili sahranjeni pripadnici Crvene amije 1944. godine, što će biti kako je rekao „mala šetnja kroz istoriju Trga Republike“.

„Mi smo izvođaču omogućili da radi 24 sata, a razlog tome je što ovde nema stanara i može da se radi. Na sajtu Direkcije za građevinsko zemljište postavljene su kamere na samom gradilišlu, a građani će moći u svakom trenutku da prate šta se radi“, rekao je Vesić i najavio da će praksa sa kamerama biti na svim većim gradilištima.

On je kazao da očekuje da će kompanija Štrabag koja je izvođač radova završiti radove na vreme, a da uređenje trga „nije jednostavno jer je dosta stvari na njemu pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika“.

Opera i balet umesto Staklenca tek za nekoliko godina

Najavio je da će na mestu zgrade Staklenca biti izgrađena zgrada opere i baleta za koju se čeka da Ministarstvo kulture i informisanja raspiše međunarodni konkurs, ali je kazao da će to sigurno biti tek za nekoliko godina.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić kazao je da Beograd postaje „grad za ljude“ umesto „grada za automobile“.

„Na drugu stranu će se takođe pešačka zona proširiti i povezati preko Topličinog venca, Kosančićevog venca i dalje sići na priobalje. U planu je da na jesen krene uređenje Karađorđeve ulice, a u narednih nekoliko dana očekujemo da nam dođu arhitekte iz Njujorka“, rekao je Folić.

Izvođač na Slaviji ubedljivo najgori

Na pitanje novinara zašto radovi u pojedinim delovima grada kasne, posebno na platou Slavija, Vesić je kazao da će
kompanije kao što je “Ratko Mitrović” biti sankcionisane  ukoliko probiju i novi rok.

„Dali smo im drugu šansu da završe posao do 31. avgusta, iako su ubedljivo najgori sa kojima smo radili. Više ih nećemo tolerisati i ako treba aktiviraćemo bankarsku garanciju“, rekao je Vesić.

On je tim povodom dodao da se moraju menjati pojedine tačke Zakona o javnim nabavkama koje uslovljavaju da za izvođače  radova moraju da se angažuju kompanije sa najnižom ponudom, ocenivši da na prvom mestu treba da bude kvalitet, a ne cena.