Milivojević: Svako objedinjavanje dobra stvar za opoziciju

Vesti 22. avg 201812:40 > 13:01
N1

Politički analitičar Cvijetin Milivojević izjavio je da je formiranje novog opozicionog bloka "Građanski blok 381", pod okriljem Pokreta slobodnih građana, dobra stvar za opoziciju, jer njihovo objedinjavanje znači i manje rasutih glasova na nekim od narednih izbora.

Milivojević je za agenciju Beta rekao, da je pred održavanje beogradskih izbora prošle godine upozoravao da je za opoziciju bolje da izađe „objedinjena u nečemu oko čega se svi slažu“, ali ne razjedinjena.

„Na beogradskim izborima opozicija je prošla kao bos po trnju, izgubli su oko 25 odsto glasova prirodno namenjenih opoziciji. Nova grupacija po meni može biti samo dobra stvar, zašto bi se glasovi rasipali? Ova grupacija može da okupi glasove birača koji žele da glasaju isključivo za građanske stranke“, kazao je on.

Milivojević je kazao da se ne može biti „suviše oštar“ prema opozicionim blokovima – „Građanskom bloku 381“ i „Savezu za Srbiju“, jer su oni još u osnivanju.

„U ovom trentku postoji jedna podudarnost između ‘Saveza za Srbiju’ i ‘Građanskog bloka 381’, a to je da smatraju da su Srbiji potrebni normalni, regularni, demokratski izborni uslovi“, rekao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, ta dva bloka mogu pristojno da sarađuju, „bez udaranja ispod pleksusa“ i da zbog razlitičtih stavova po pitanju Kosova ne moraju da budu antipodi.

„Oni ne moraju da se ujedine, ali mogu da se trpe. Mislim da su izvesni performansi Saše Jankovića na kojima traži odgovor na nekoliko važnih pitanja kao što je ubistvo Olivera Ivanovića, ono što ih spaja, to neko učestovanje u građanskom aktivzmu“, kazao je on.

Milivojević je rekao i da je aktuelna vlast pokazala da strahuje od grupisanja opozicije i da se to vidi po kampanjama koje vodi protiv čelnih ljudi budućih saveza.

Goati: Veštačke i kratkotrajne koalicije

N1

Sociolog Vladimir Goati s druge strane je ocenio da je formiranje „Građanskog bloka 381“ predstavlja još jednu „veštačku i kratkotrajnu koaliciju“, kojoj preti opasnost da se raspadne ukoliko dođe na vlast.

Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju „Građanskog bloka 381“ i „Saveza za Srbiju“ vidi paralele sa nekadašnjim DOS-om.

„Svako ko je u politici teži da eliminiše postojeću vlast. Tako je DOS bio formiran i njima je bilo bitno da eliminišu Miloševića (Slobodana), a posle smo videli da ta koalicija nije dugo izdržala i da se razbila na dva kraja“, kazao je Goati.

Na konstataciju da su dva nova opoziciona bloka predstavili programe u kojima se navodi saglasnost oko niza pitanja, a ne samo rušenja aktuelnog režima, Goati je odgovorio da su to u pitanju „veštački premošćene razlike“.

„To su veštački premošćene razlike koje bi se sutra, ako bi se ta koalicija našla na vlasti i kada bi trebalo da se definitivno odrede prema politici ka EU, pitanju granica, saradnji sa zemljama u regionu među kojima je i Albanija, nužno izašle na videlo, kao što je to bio i slučaj sa DOS-om. To ih čini veštačkim i kratkotrajnim organizacijama“, ocenio je on.

Upitan o dometima dva opozciona bloka i njihovom uticaju na političku scenu, Goati je kazao da je to „pitanje od milion dolara“ i da je rano na njega davati odgovor.

Komentarišući mogućnost saradnje između „Saveza za Srbiju“ i „Građanskog bloka 381“, Goati je rekao da je sigurno da će se truditi da bude saradnje.

„Ali to će verovatno biti kvazi saradnja, ne na dugi rok, budući da su unutar sebe toliko heterogene da je teško da nađu zajednički jezik“, naveo je Goati.