B92: Zbog bezbednosti novinara odlažemo emisiju "Reporter"

Vesti 09. mar 201510:54 > 12:33
Izvor: Medija centar Beograd

Televizija B92 odlučila je, u dogovoru sa urednicom redakcije Insajder Brankicom Stanković, da do daljeg odloži emitovanje emisije Reporter, saopštila je danas ta medijska kuća.

Za TV B92 najvažnija je bezbednost naših novinara i u ovom trenutku jedino racionalno rešenje jeste da odlaganjem emisije bar na neki način zaštitimo novinare redakcije Insajder, piše u saopštenju.

U saopštenju se podseća da urednica te emisije Brankica Stanković već godinama ima policijsko obezbeđenje, uz ocenu da je ismevanje cele situacije u kojoj se ona nalazi dodatno ugrozilo njenu ali i bezbednost novinara iz njenog tima.

Isto tako shvatili smo da društvo u kojem živimo nažalost još nije sazrelo da na pravi način prihvati otvaranje brojnih tema kojima se ova redakcija godinama bavi, navodi se u saopštenju.

Unapred svesni da će ova odluka izazvati različita tumačenja ističemo da redakcija Insajdera ostaje sastavni deo B92 i da će kao i do sada imati svu podršku uredništva kuće, saopštio je B92.

NUNS: Osigurati da novinari bez pritiska rade svoj posao

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da je odlaganje emitovanja emisije „Reporter“ na TV B92 zbog pretnji novinarima „još jedan žalostan pokazatelj ugroženosti novinarskih sloboda i stvarnog stanja na srpskoj medijskoj sceni“.

Tim povodom NUNS je pozvao vlasti da preduzmu ozbiljne mere kako bi se novinarima osiguralo da bez pritisaka i pretnji rade svoj posao.

NUNS navodi da se već danima vodi oštra kampanja protiv autorke emisije Brankice Stanković i da članovi uprava sportskih klubova, kao i ljudi iz navijačkih organizacija, otvoreno prete novinarima.

„Država na ovo ugrožavanje medijskih sloboda i lične bezbednosti novinara nije reagovala odgovarajućim merama, niti su predstavnici vlasti ičim pokazali da su uznemireni zbog pretnji koje dolaze iz uprava sportskih klubova i navijačkih grupa“, saopštio je NUNS.