Poljoprivrednici nezadovoljni cenama za suncokret

Vesti 21. avg 201811:38 > 11:46
Pixabay

Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije saopštila je da je nezadovoljna odnosom uljara prema proizvođačima suncokreta i ponuđenom cenom od 28,50 dinara po kilogramu.

„Smatramo da je ponuđena cena ispod realne tržišne vrednosti i da predstavlja rezultat kartelskog ponašanja, dogovaranja cena i novouspostavljenih monopola u preradi i izvozu suncokreta. Najveća uljara u Srbiji vrši pritisak na ostale uljare da izađu sa istom niskom cenom, iako je sama u prednosti u odnosu na njih, s obzirom na manje troškove u procesu proizvodnje ulja“, navodi se u saopštenju.

Po proceni Nezavisne asocijacije poljoprivrednika, cena suncokreta manja od 35 dinara po kilogramu nije realna.

„Cena od 28,5 dinara ne pokriva troškove proizvodnje i ukoliko se hitno ne reaguje, delovaće destimulitivno na poljoprivredne proizvođače da se u budućnosti opredeljuju za ovu, za Srbiju značajnu kulturu“, smatra to udruženje.

Zatraženo je od Vlade Srbije i ministarstava trgovine i poljoprivrede da zajedno sa uljarama i poljoprivrednim proizvođačima pokušaju da pronađu hitno rešenje koje će biti u interesu svih učesnika na tržištu.

Najavljeno je da će, ako ne bude povećana otkupna cena suncokreta, članovi Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije „biti prinuđeni da se opredele na nepopularne mere i načine iskazivanja nezadovoljstva“