Mijailović: Vrh policije ne može da se obračuna s piromanima

Vesti 19. avg 201818:11 > 18:12
N1

Ko i zašto pali automobile policijskih službenika u Srbiji i koju poruku ta relativno nova pojava šalje građanima? Direktor policije navodi da su dva slučaja u kojima su goreli automobili policajaca u Novom Sadu rešena, i najavljuje odlučniju borbu protiv počinilaca.

Ima, međutim, mišljenja da vrh MUP-a za takav poduhvat nema volje, kao i da mu manjka kapaciteta.

Još se nije slegla prašina posle paljenja automobila policijskim službenicima u Nišu i Novom Sadu, a kao meta je izabran novi – u dvorištu parkiran automobil kragujevačkog policajca. Dan tišine, a potom gostovanje direktora policije Vladimira Rebića na javnom servisu, koji je poručio da ima pomaka u istragama.

„Mogu da kažem da smo konkretno na području policijske uprave u Novom Sadu rešili dva krivična dela izazivanja opšte opasnosti, jer su dva vozila policijskih službenika bila oštećena, odnosno delimično uništena“, rekao je Rebić.

Na pitanje da li su povezana ta dva slučaja, odgovara potvrdno: „Jesu, jedna ista osoba je učinila oba krivična dela i tu imamo konkretno rešenje. Mogu da napomenem da u još dva, od ovih preostalih slučajeva, imamo dobar trag i vrlo brzo će biti procesuirani izvršioci tih krivičnih dela“.

Prvi čovek policije najavljuje da niko ko se na taj način „bahati“ neće proći nekažnjeno, i obećava rešavanje svih ostalih slučajeva.

U Policijskom sindikatu Srbije, pak, podsećaju na nekažnjivost i „mršave“ sudske epiloge prethodnih paljenja. Ukazuju da su, pored Novog Sada, Niša i Kragujevca, u isto vreme i po istom scanariju automobili policajaca goreli i u Somboru i Pančevu. Javnost, kaže predsednik sindikata Veljko Mijailović, o tome gotovo ništa ne zna, a vrh policije, navodi, nema kapaciteta da se obračuna sa piromanima.

„Tu se vrši klasifikacija, da vidimo ko je, pa ako je neko potpuno nebitan, e onda ćemo da primenimo zakon, a ako je neko potpuno bitan, onda ćemo da se pravimo ludi… Treba samo da se postave profesionalci koji će shvatiti šta je njihova uloga i zadatak i da po tom sistemu, po praktičnom delu kako se radi u policiji, po knjiškim i iskustvenim primerima rešavaju te stvari“, kaže Mijailović.

Motivi za višemesečnu pojavu paljenja automobila mogu biti različiti, ali je kriminolog Dobrivoje Radovanović uveren da bi piromanija i socijalna histerija mogli lako da se isključe, naročito u slučaju kada je meta imovina ili život policajca.

„Onda je najverovatnije da se radi o nekoj vrsti osvete od strane ljudi koji su imali loše iskustvo sa policijskim činovnicima… Može biti i osveta za neki loše urađen zajednički posao, neku prevaru, korupciju policije, nepravedno hapšenje, zatvaranje i slično, što je na žalost dosta često“, navodi Radovanović.

Ako država dozvoli da policajci budu lako dostupni prestupnicima, građanima šalje poruku da svako može biti meta, smatraju sagovornici N1. Zato je nekažnjivost, dodaju, pored motiva paliocima i najgora moguća poruka.

„I ne daj, Bože, da to traje neko duže vreme, onda ćemo imati ozbiljan socijalni problem“, zaključuje kriminolog Dobrivoje Radovanović.