Novosti: Osporeni doktorati biće priznati

N1

Doktorati stečeni na fakultetima koji u trenutku izdavanja diploma nisu imali ispunjene sve formalne uslove, biće priznati, pišu Večernje novosti.

Kako list navodi, sporni doktorati će biti priznati, jer je to predviđeno izmenama Zakona o visokom obrazovanju koje je pripremilo Ministarstvo prosvete i koji će u se u drugoj polovini septembra naći pred poslanicima.

Prema saznanjima Novosti, neće se dovoditi u pitanje magistarske i master diplome, kao i diplome osnovnih studija akademaca koji su ispite polagali kod profesora s osporenim doktoratima.

Na ovaj način biće razrešen sukob između ranijeg stava Komisije za akreditaciju i Ministarstva prosvete, napominje list, budući da je Komisija osporavala kvalifikacije profesora fakulteta i visokih škola.

Procenjuje se da spornih doktorata ima oko hiljadu, a da je nekoliko desetina njihovih vlasnika zaposleno u visokom obrazovanju.

Novosti pišu i da je izmenama Zakona predviđen produžetak roka starijim studentima za godinu dana, kao i uvođenje menadžera na visokim školama i akademijama.

O izmenama je bilo reči na sednici Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Profesor Branko Kovačević, član savete rekoa je za Novosti da Ministarstvo radi u velikoj žurbi, sa objašnjenjem da zakon mora brzo da se menja, zbog starih studenata.

„Nije ovde sporan kvalitet doktorata, već formalno-pravne manjkavosti privatnih fakulteta koji su ih izdavali“, kaže Kovačević.

Dodaje da nije tačno da u grupi spornih ima i državnih fakulteta.

U Ministarstvu prosvete objašnjavaju da će ovim zakonom biti ispravljena nepravda prema studentima, koji nisu krivi i nisu mogli da znaju da li visokoškolske ustanove imaju svu potrebnu dokumentaciju.

Jedna od novina biće i to da rektor ili dekan neće moći da bude neko ko je prethodno razrešen sa iste funkcije ili osoba za koji Agencija za borbu protiv korupcije dala preporuku za razrešenje, navode Novosti.