Kosovske smernice – bez konkretnog plana

Vesti 17. avg 201817:23 > 19:45
Izvor: ANADOLIJA/Zülfiya Yakup

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će 9. septembra prilikom posete Kosovskoj Mitrovici predstaviti smernice i pravce državne politike prema Kosovu, ali ne i plan za konačno rešenje, jer on još ne postoji.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon najave početka radova u Kliničko-bolničkom centru u Beogradu, Aleksandar Vučić rekao je da želi održivo rešenje za Srbe koji žive na Kosovu i da Srbija mora da ima realan, odgovoran i ozbiljan pristup. Vučić je najavio da će o tome govoriti tokom posete Kosovu početkom septembra. 

„Ja na Kosovu devetog (septembra) hoću da razgovaram sa našim narodom sa njegovim predstavnicima i hoću da kažem šta su smernice i pravac našeg delovanja u budućnosti, a o planu da govorim ako ga nemamo, nemoguće je“, rekao je predsednik.

Kako kaže, već sutra će početi da piše govor za to obraćanje.

„Neki su me pitali jutros Milošević je imao Gazimestan, šta ćeš ti da kažeš Vučiću u Mitrovici. Moja namera je da ljudima govorim ono što ne vole da čuju, ono što nije lako da čuju, a u ispunjenju i u onome što će Srbi i Srbija da imaju da budemo mnogo uspešniji“, rekao je.

Šta je to o čemu se pregovara i šta Srbija očekuje i dalje, međutim, nije jasno. Iako se sve češće pominje razgraničenje, gostujući u Novom danu, predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju Milan Jovanović istakao je da taj pojam može različito da se tumači.

„Ja msilim da i oni koji su upotrebili taj pojam razgraničenja nisu do kraja definisali šta se pod tim misli. To ćemo videti u narednim nedeljima, ili mesecima ili možda čak godinama. Ja se bojim da bi moglo da bude reč i o godinama i mislim da je to najgore što bi moglo da nam se desi“, rekao je Jovanović.

O ideji razgraničenja razgovaralo se i u Vašingtonu – pitanje o tome postavio je jedan od senatora na Komiteta za spoljne odnose novom američkom ambasadoru u Prištini Filipu Kosnetu.

„Pozicija Sjedinjenih Američkih Država se po pitanju razmene teritorija nije promenila. Važno je da Beograd i Priština budu u mogućnosti da razgovaraju o novim idejama, ali to nije šifra za razmenu teritorija ili bilo koju konkretnu akciju“, rekao je Kosnet.

A upravo je ideja o razgraničenju dovela do sukoba predstavnika vlasti sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve sa Kosova. Novinar Đorđe Vlajić ističe da se svi koji ne podržavaju poteze vlasti, proglašavaju za neprijatelje ili, u najmanju ruku, protivnike. 

„Meni se čini da se vlast ponaša kao uvređena usedelica koja bespogovorno zahteva obožavanje u svakom momentu bez obzira šta radi i kako se ponaša. Ova vlast ne trpi kritičko mišljenje, ova vlast ne trpi nekoga ko bi da raspravlja o ključnim državnim stvarima, ko ukazuje na propuste. Ko govori da se ne radi dobro“, rekao je Vlajić.

Vlajić je ocenio kao skandalozno pismo gradonačelnika deset opština sa Kosova u kome između ostalog, navode da će ukoliko se do rešenja ne dođe zbog štetočinskog delovanja srpske opozicije, biti „prinuđeni“ da ih potraže u njihovim kućama i vilama.