Nova stranka pozvala opoziciju na saradnju, sve osim Dveri

Vesti 17. avg 201814:29 > 14:33
Podeli:
Izvor: FoNet/Aleksandar Levajković

Lider Nove stranke Zoran Živković predstavio je 15 tačaka budućeg delovanja i pozvao na razgovore o saradnji sve opozicione stranke, pokrete i građanske inicijative koji ne sarađuju i neće sarađivati sa Aleksandrom Vučićem. Osim što u jednoj od tačaka nudi predlog za rešenje problema KiM, Nova se zalaže i za reaktiviranje procesa lustracije.

Nova stranka ide i korak dalje, pa predlaže da se lustracija primeni i na novinare.

U ostalim tačkama, Nova stranka zalaže se za slobodne, zakonite, demokratske izbore, vraćanje Narodnoj skupštini funkcije nadzora nad izvršnom vlašću, za transparentno i nezavisno sudstvo, i za jasnu opredeljenost Srbije ka Evropskoj uniji.

Upravo ta tačka, prema rečima predsednika stranke, isključuje saradnju sa svima onima koji su protiv Evropske unije.

Nova stranka predlaže i rešenje za problem KiM koje, kako navode u programu, „nemoguće je postići tako što će Aleksandar Vučić, lažno i licemerno, zloupotrebiti ideje i retoriku Zorana Đinđića. Rešenje je još manje realno ako deo opozicije, suštinski i dosledno preuzme retoriku Aleksandra Vučića iz devedesetih“.

Živković objašnjava da se njegova stranka zalaže za „miran, bezbedan i perspektivan život Srba i svih drugih na Kosovu i Metohiji“, uz učešće međunarodne zajednice, ali je preduslov svega da pregovore s Prištinom nastave, kako kaže,“ozbiljni i časni ljudi, a ne ratni kriminalci i koalicioni partneri iz Beograda i Prištine.“

Iako Nova stranka i Savez za Srbiju, po svemu sudeći, rešenje kosovskog problema vide drugačije, Živković kaže da je spreman da sa svima iz Saveza razgovara, osim sa pokretom Dveri sa kojima neće, jer su, kaže, proruski orijentisani.

Ipak, potvrđuje da ga niko iz Saveza za Srbiju nije ni zvao na razgovore, a razliku u pogledu na problem Kosova ovako objašnjava:

„Razlika je ta što je Nova stranka napisala šta je njen program, a Savez ‘šta ne želi’. Kada pišete predlog bilo kome, a posebno političku platformu, onda pišete šta vi nudite i kako mislite da to obavite, a ne šta nećete. Ja ne vidim problem da razgovaramo sa svima iz Saveza za Srbiju“, rekao je Živković.

„Nisam obavešten da je formalno formirana bilo koja koalicija ili bilo kakva druga politička organizacija. Čujem najave da se prave neka okupljanja i ovo je naš predlog dokumenta koji bi trebalo da bude razmatran od svih onih koji žele dobro Srbiji“, rekao je Živković novinarima.

Na pitanje da li postoji šansa da se priključu tzv. građanskom demokratskom bloku o kome se takođe govori, Živković kaže da bi opozicija razgovore o mogućoj saradnji najpre trebalo da obavi bez učešća javnosti.