Novinarska udruženja predala 13 zahteva Vladi Srbije

Vesti 16. avg 201816:17 > 20:13
N1

Šest novinarskih i medijskih udruženja predalo je zahteve Vladi Srbije u kojima navodi da od ispunjenja tih zahteva zavisi i njihovo učešće u izradi medijske strategije i davanje legitimiteta tom dokumentu.

„Uprkos izričitom stavu premijerke Ane Brnabić da apsolutno postoji politička volja da se poboljša situacija na medijskoj sceni, to se, od početka dijaloga sa Vladom Srbije i saradnje na izradi nove medijske strategije, u praksi još nije dogodilo. Stanje je svakodnevno sve komplikovanije i proizvodi loše efekte po novinare i medije, medijske slobode i pravo gradjana da budu profesionalno i objektivno informisani“, navodi se u tekstu koji ima 13 zahteva.

Zahtevi su predati na današanjem sastanku predstavnika novinarskih i medijskih udruženja sa Koordinacionim telom za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

U tekstu je navedeno 13 zahteva za koja novinarska i medijska udruženja navode da ih vlast u Srbiji mora brzo i efikasno rešiti i tako na delu pokazati političku volju da se medijska scena dovede u red i unapredi.

Dodali su da ne žele da budu deo procesa koji bi služio samo tome da Srbija dobije bolje ocene međunarodnih organizacija, dok se na medijskoj sceni ništa ne bi promenilo ili stvari bile još gore.

Prestati sa vređanjem novinara

Oni od vlasti zahtevaju da hitno da prestane da proziva, vređa, omalovažava i diskriminiše novinare, medije, novinarska i medijska udruženja, ugrožava njihovu bezbednost i proglašava ih neprijateljima društva, „stranim agentima“ i „izdajnicima“.

Zahtevaju i da poreske i druge inspekcije odmah prestanu da ugrožavaju rad nezavisnih medija, posebno portala Južne vesti i drugih medija koji prolaze kroz slične administrativne probleme zbog svoje uređivačke politike.

Oni traže i da se hitno obustave sudske kampanje protiv medija sa nezavisnom uređivačkom politikom, kao što je to nedavno bio slučaj sa presudom Višeg suda u Beogradu izrečenoj portalu Peščanik, po tužbi ministra policije Nebojše Stefanovića za povredu časti i ugleda, koja može da ugrozi opstanak ovog medija.

Zahtevaju da se u najkraćem roku rasvetle svi slučajevi napada na novinare i ugrožavanja njihove bezbednosti, pokrenu i u razumnom roku dovrše procesi protiv počinilaca.

U zahtevima se navodi i da vlast mora hitno obustavi podršku – političku, moralnu i finansijsku – medijima koji kontinuirano krše Zakon o javnom informisanju i medijima, Zakon o elektronskim medija, Kodeks novinara Srbije, koji neprestano šire nacionalnu i drugu mržnju, izazivaju paniku i stvaraju atmosferu straha i nasilja u društvu.

Zahtevaju da se ubrzano utvrdi odgovornost ministra kulture i informisanja i državnog sekretara za ovogodišnje konkurse za medijske sadržaje, koji su u sprovođenju obilovali nepravilnostima, uz osnovane sumnje da su izvršena i ozbiljna krivična dela.

 „Država mora hitno da preduzme mere koje će omogućiti da novinska agencija Tanjug i Radio-televizija Kragujevac u najkraćem mogućem roku izađu iz nezakonitog položaja, kao i da se sprovedu zakoni u odnosu na završetak privatizacije Politike, Večernjih novosti i Dnevnika. Smatramo da je potrebno da se Tanjug i njegovi servisi, u skladu sa zakonom i Vladinom uredbom, hitno brišu iz Registra medija“, piše u tekst zahteva.

Dodaje se da vlast na svim nivoima mora hitno da prestane sa diskriminacijom medija u pristupu javnim sredstvima i zaustavi „katastrofalnu praksu“ konkursnog sufinansiranja medijskih sadržaja.

Koordinaciono telo da se izjasni o radi Saveta REM-a

Zahtevaju i da se Koordinaciono telo Vlade Srbije hitno izjasni o „lošem radu“ Saveta REM i pozove ga da svoj rad obavlja u skladu sa zakonom, kao i da se odblokira proces izbora nedostajućih članova REM.

Zahteva se i da Koordinaciono telo hitno omogući izvršenje rešenja Poverenika za informacija od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i naloži svim organima javne vlasti da izvršavaju svoje obaveze po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

„Potrebno je odmah, u skladu sa Zakonom o javnim medijskim servisima, omogućiti istinito, nepristrasno, potpuno i blagovremeno informisanje na javnim medijskim servisima, nezavisnost njihove uređivačke politike, nezavisnost izvora finansiranja, zabraniti svaki oblik cenzure i nezakonitog uticaja na rad javnog medijskog servisa“, piše u tekst zahteva.

Zatražili su i da se Koordinaciono telo izjasni o događanjima na RTV, od smene urednika i novinara 2016. godine do danas, koji su izazvali veliku pažnju javnosti.

Zahteve su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija medija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.