Struja ubija rode

Vesti 14. avg 201816:51 > 16:52
Reuters/Vasily Fedosenko

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije upozorilo je da rode umiru od strujnih udara na dalekovodima u Vojvodini i pozvalo građane i institucije da pomognu se zaštite te ptice.

U blizini Futoga, kako je navedeno u saopštenju Društva, 11. avgusta pronađeno je pet mrtvih belih roda.

Od električnog udara rode su stradale u Vršcu, Alibunaru, Elemiru, Mirijevu, Zasavici i Paraćinu, a dve rode su upucane kod Niša i Mačvanske Mitrovice.

„Plašimo se da će veliki broj jedinki, ili čak čitava selidbena jata roda stradati na svom putu kroz Srbiju ako se budu zadržavali na srednjenaponskim dalekovodima kojih ima na desetina hiljada i koji nisu izolovani i bezbedni za ptice“, kazao je Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Podsetio je da su prethodnih 15 godina udruženja za zaštitu ptica i prirode postavila više od 300 platformi za bezbedno gnežđenje belih roda na stubovima za prenos električne energije, uglavnom u Vojvodini.

„Sada je period intenzivne seobe ptica i mi apelujemo na građane i institucije da nam prijave svaki slučaj elektrokucije (uginuće od strujnog udara) roda i drugih ptica kako bismo zajedničkim snagama mapirali stubove ‘ubice’ i time doprineli da se što pre izoluju i učine bezbednim za živi svet“, navodi se u saopštenju.