Teška situacija zbog snega i vetra, problemi i sa strujom

Vesti 07. mar 201520:47 > 21:03
Izvor: Tanjug/Jaroslav Pap

U planinskim predelima Srbije izuzetno je teška situacija zbog snega i jakog vetra koji pravi smetove na putevima, a postoje i problemi sa strujom i klizištima.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je Tanjugu da problem predstavljaju snežne mećave na Kopaoniku, u Tutinu i na području Sjenice.

Kako je istakao, reč je o jakim mećavama, a na Kopaoniku je došlo i do saobraćajnog zastoja zbog jednog udesa i jednog kvara autobusa koji se poprečio, pa su se stvorile kilometarske kolone u oba pravca.

Kada je reč o vodotokovima, rekao je Marić, situacija kod Uba, koja je danas i prošle noći bila najkritičnija, polako se smiruje, kao i na teritoriji Smederevske Palanke i nekih sela na području Smedereva.

Prema njegovim rečima, jedan od problema je i snabdevanje električnom energijom, gde se situacija menja iz sata u sat, a stabilizacija očekuje sutra. Govoreći o problemima sa strujom, Marić je rekao da oni postoje na teritoriji zapadne Srbije, u užičkom i šabačkom kraju, Prijepolju, Zlatiboru, Arilju, odnosno svuda gde je padao vlažan i težak sneg koji je obarao stubove.

Međutim, kako je istakao, ekipe Elektromreže Srbije su ceo dan na terenu i uputile su i dodatne timove kako bi problemi što pre bili rešeni.

Zbog snega su dva autobusa iz Kragujevca, koja su dolazila na Taru prevozeći decu na rekreativnu nastavu, ostala zavejana u snegu na pola puta između Kremne i Tare. 

U Srbiji se sutra u južnim i centralnim krajevima očekuje pretežno oblačno vreme, ponegde sa slabom kišom i snegom, saopštio je RHMZ Srbije. Na severu se očekuje pretežno suncano vreme, kao i vetar slabog i umerenog intenziteta, jugoistočni. Najniža temperatura biće od -3 do 1, a najviša od 4 do 10 stepeni.

U opštini Tutin je proglašeno vanredno stanjezbog velikih snežnih padavina, usled kojih je oko 80 odsto onih koji žive van grada ostalo bez električne energije. I Opštinski štab za vanrende situacije Nove Varoši sutra će, najverovatnije, proglasiti vanrednu situaciju na delu te teritorije, zbog snega koji već dva dana neprestano pada i jakog vetra koji pravi smetove.

Zbog snega koji neprekidno pada na Staroj planini, na Babinom zubu više od 48 sati, i veoma jakog vetra koji dostiže brzinu i do 34 metara u sekundi, neprohodan je put ka skijalištu na Staroj planini, trenutno ne rade nijedna staza ni žičara i na sanzi su crveni alarmi.

Na put od Brusa ka Brzeću došlo je do stvaranja snežnih lavina i saobraćaj je trenutno obustavljen za sve kategorije vozila.

Na području opštine Ub, noćas je reka Gračica probila nasip i potom poplavila 30-ak objekata u selu Crvena jabuka. Međutim, na području Uba, u popodnevnim satima, situacija sa nivoima reka je dobra i ne očekuju se problemi, a nivo reke Tamnave je značajno opao. 

Na manjem broju puteva II i III prioriteta na području Sjenice, Ivanjice, Užica, Prijepolja, Valjeva i Novog Pazara saobraćaj se obavlja otežano i uz obaveznu upotrebu lanaca.