Nevladin sektor jedinstven – protiv podele Kosova

Vesti 11. avg 201818:33 > 18:47
N1

Organizacije civilnog društva iz Srbije i sa Kosova ponovo su pisale visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini sa apelom da ne prihvati podelu Kosova kao konačno rešenje. Vlast u Srbiji poručuje da će, ako do sporazuma ikada dođe, Srbi na Kosovu imati više nego danas, a poznavaoci situacije na Balkanu da je razmena teritorije opasna.

Još jedno pismo stiglo je na adresu Federike Mogerini i ponovo je tema Kosovo. Nevladin sektor jedinstven protiv podele Kosova.

„Sve češći nagoveštaji mogućnosti prekrajanja granica šalju vrlo opasnu poruku, kako građanima Srbije i Kosova, tako i celom regionu, da postoji realna mogućnost legitimisanja opasnog principa etničkog vlasništva nad teritorijom – principa koji je ovaj region u nekoliko navrata gurnuo u krvave sukobe“, navele su organizacije civilnog društva.

Ako do sporazuma ikada dođe, Srbi na Kosovu i Metohiji mogu da imaju samo više nego danas, tvrdi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i upozorava da su se mnogi udružili protiv predsednika i predloga za razgraničenje.

„Nama je sada najviše potrebna sloga. A oni su se udružili u stavu da do razgraničenja i do dogovora ne dođe. To u prevodu znači da stvari ne ostanu ni onakve kako danas stoje na papiru, a Srbi dobro znaju da to što piše nije stvarno stanje, već se zalažu da Albanci dobiju sve na celoj teritoriji Kosova i Metohije. Mi to ne prihvatamo i borićemo se protiv toga svim silama“, naglasio je Đurić.

Promena granica mogla bi da ugrozi bezbednost Balkana, upozoravaju poznavaoci situacije. Bivši premijer Švedske Karl Bilt u autorskom tekstu u Vašington postu ocenjuje da bi zamena teritorije između Srbije i Kosova bila opasna.

„Ako albanska područja iz šireg regiona počnu da se spajaju procesima zamene teritorija, pojaviće se sigurno oni koji će pitati zašto to ne može da se primeni i na Makedoniju. A to bi bilo igranje vatrom“, rekao je Bilt.

I dok se vodi rasprava kakve posledice može imati rezgraničenje za koje se zalaže predsednik , ministri u Vladi Srbije poručuju preko tvitera: Kosovo je uvek bilo, jeste i biće Srbija. Uz Srbiju su cela Rusija i predsednik Vladimir Putin.