Osim rušenja objekta na Kopaoniku zahteva se i odgovornost

Vesti 09. avg 201819:04 > 19:09
Podeli:
Izvor: Insajder

Posle više od godinu dana priča o nelegalnoj gradnji na Pančićevom vrhu na Kopaoniku dobija epilog. Više puta najavljivano i odlagano rušenje biće, prema rečima predsednika Srbije, završeno u skladu s procedurama. Iako predsednik ne vidi zašto je taj objekat od toliko nelagalnih privukao pažnju, stručnjaci upozoravaju da je reč o bezbednosnoj zoni.

Godinu dana objekat na Pančićevom vrhu je nelegalno rastao, za to vreme, niko ko predstavlja državu tome se nije usprotivio. Javnost je za kršenje zakona saznala od novinara Birna i Insajdera.

Tek nedavno je Ministarstvo građevinarstva donelo rešenje o rušenju, međutim, od tada, umesto da ruše, građevinski inspektori i policija prepucavaju se kako će to izvesti.

Poslednju reč, šta će biti sa trospratnicom na vrhu Kopaonika, dao je predsednik Srbije. 

„U skladu sa procedurama, zakonom, stvari će biti rešene“, poručio je Vučić. 

Neće biti rešene samo rušenjem – moraju da odgovaraju nadležni koji su gradnju pomagali ili je nemo posmatrali, kažu u Insajderu. 

„To je krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora od 6 meseci do 8 godina. I pored toga Skijališta Srbije nastavljaju da, bez ikakvog problema, obezbeđuju struju i vodu zahvaljujući čemu je na kraju i radio restoran koji je u međuvremenu otvoren, da ne govorimo o tome da izgradnja za tih godinu dana nije stala, u međuvremenu je napravljena i septička jama od oko 200 kvadrata – na vrhu Kopaonika“, kaže Bojana Anđelić. 

Problem je i to, dodaju u insajderu, što je Ministarstvo odbrane potpuno ignorisalo ono što se gradi u blizini vojnih objekata. Da Kopaonik nije važan samo zato što je nacionalni park, kaže i predsednik Vučić.  

„Strateški je ceo Kopaonik od ogromnog značaja“, rekao je Vučić.  

Ipak, Vučić smatra da ga to što je na strateškom mestu ovaj objekat ne izdvaja od drugih nelegalnih. 

„U Srbiji imate oko milion dvesto nelegalnih objekata koji nisu srušeni… Ali pošto ja vidim da je samo važno nekima u Vladi i nekima u medijima da kažu kako to ne sme, zato što to drži neko blizak SNS-u, opet ste se prevarili“, rekao je Vučić. 

Varaju se svi koji zgradu na Pančićevom vrhu poistovećuju sa ostalom nelegalnom gradnjom, ocenjuje Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.  

„To je vojna zona i bez saglasnosti vojske mi ne znamo šta vojska namerava tu da radi, tu je bila velika radarska stanica, pošto je u takvoj zoni, na neki način, ugrožava bezbednost administrativne granice. Ovo su komercijalni objekti gde je oštećeno i društvo i država i gde se flagrantno krši zakon donet 2015. godine“, rekao je Rodić. 

Snežana Mitković iz Smedereva, koja je navedena u dokumentaciji kao investitorka i koja se oglušila o nekoliko naredbi da sruši nelegalni objekat, od oko 1.000 kvadrata, trebalo bi, kako je Insajderu potvrdilo Tužilaštvo u Brusu, da bude saslušana 28. avgusta u svojstvu osumnjičene, a na osnovu krivične prijave koju je protiv nje podnelo Ministarstvo građevinarstva.