Đukanović: Vučićevo obraćanje budi nadu u rešenje za Kosovo

Vesti 07. avg 201818:06 > 18:17
Izvor: N1

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku izjavio je u Danu uživo TV N1 da su tokom današnjeg obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića o Kosovu, prevladavali optimistički tonovi, iako realnost odudara od toga. Đukanović očekuje intenziviranje dijaloga u septembru i finalizaciju dogovora Beograda i Prištine početkom iduće godine.

Đukanović je ocenio da je predsednik Vučić na današnjoj konferenciji za novinare zauzeo optimistički stav, ukazujući na to kakve bi posledice za Srbiju bile ukoliko ne dođe do dogovora sa Prištinom.

To, kako kaže, ostavlja nadu da će se doći do rešenja i da će ono biti testirano na nekoj vrsti referenduma. “Prevladavali su optimistički tonovi, iako realnost odudara od toga”, konstatovao je gost Dana uživo.

Vučićevo obraćanje je, nastavlja Đukanović, sadržalo neku vrstu pregleda svih “za” i “protiv” opcija za postizanje konačnog sporazuma, i koliki bi bili benefiti za Srbiju ukoliko do sporazuma dođe.

Đukanović je saglasan da ekonomski, demografski, pa i svaki drugi razvoj zavisi od kompleksnog pitanja Kosova kojim je Srbija opterećena još od demonstracija 1981. godine.

Smatra i da se briselski dijalog trenutno nalazi u fazi uspostavljanja pune normalizacije odnosa Beograda i Prištine, i da je uslov za to da se prethodno implementiraju svi dogovori koji su već postignuti, a pre svega formiranje Zajednice sprskih opština.

Đukanović ukazuje da postoji odijum kosovske javnosti prema ZSO, zato što u Prištini smatraju da su ugroženi, čak i ako obezbede ta minimalna prava Srbima na Kosovu. ZSO je, kako objašnjava, samo ojačan vid lokalne samouprave i nikako se ne može porediti sa entitetskim sistemom u BiH.

ZSO je saradnja lokalnih samouprava u nekim oblastima koje nisu ni nalik federalizaciji. Ona omogućuje minimalne uslove za opstanak srpske zajednice na Kosovu, koja je ionako sve malobrojnija”, istakao je Đukanović.

Beograd treba da bude kreativan

U septembru se očekuju intenzivniji sastanci Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, kaže Đukanović i dodaje da bi konačni obrisi sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa mogli da budu vidljivi u januaru ili februaru iduće godine.

Smatra i da je rano govoriti o konkretnim elementima dogovora, te da su se detalji oko Dejtonskog i Ohridskog sporazuma završavali u poslednjem minutu.

Đukanović ipak pretpostavljam da će konačno rešenje nalikovati modelu dve Nemačke, gde bi se bez formalnog priznajnja dve strane, uspostavile brojni modaliteti saradnje koji su, kako kaže, nužni.

“Postoji mnoštvo opcija. EU će da nađe neku vrstu kreativnog rešenja, koje neće ići u susret maksimalističkim težnjama Beograda i Prištine (…) Jugoslovenska kriza je pokazala da je svako rešenje, posle prvog predloženog rešenja, bilo mnogo lošije. U ovom trenutku Beograd treba da izađe sa nekom vrstom kreativnog rešenja, odnosno da se nađe modus uspostavljanja pune saradnje, a da se ne ide za nekom vrstom maksimilaističkih ciljeva”, poručio je on.

Đukanović je primetio i da se u ovoj osetljivoj etapi dijaloga govori i o nekim nerealnim ambicijama, poput korekcije granica, pripajanja juga Srbije Kosovu ili ujedinjenju Kosova i Albanije.

Eventualna podela bi, kako kaže, dodatno marginalizovala ulogu Srba na Kosovu, a mogla bi i da izazove eskalaciju problema u regionu. Stoga je uveren da EU i SAD neće menjati svoj stav po tom pitanju.