Probijen rok za formiranje ZSO, novi u septembru?

Vesti 05. avg 201818:39 > 18:45
N1

U subotu je istekao rok od četiri meseca u kojem je vlasti Kosova trebalo da izrade nacrt statuta Zajednice srpskih opština. Analitičari smatraju da će sledeća runda dijaloga predsednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija koja je najavljena za septembar biti ključna za formiranje Zajednice, ali i za budućnost pregovora.

Hiljadu devetsto trideset tri – toliko dana je, prema brojčaniku na sajtu kancelarije za Kosovo, prošlo od kako je Priština preuzela obavezu da formira Zajednicu srpskih opština. Ni najnoviji rok koji je postavila Evropska unija – da nacrt statuta Zajednice bude završen do subote – nije ispunjen.

Dugogodišnji dopisnik iz Brisela Dragan Blagojević podseća da je EU u saopštenju od petka samo konstatovala da se na statutu i dalje radi. 

„Za EU je očigledno stvar samo pitanje vremena i dorade toga, a oni smatraju da je mnogo šta već urađeno“, kaže Blagojević.

Blagojević ističe da je Unija najavila da će, čim je Upravljački tim za izradu Statuta zvanično izvesti o tome dokle je stigao u svom radu, to biti uključeno u sledeći susret Beograda i Prištine u Briselu.

„Ovo je sad nešto što je jedna prekretnica. ako se u septembru ne postigne nakava nagodba oko samog nacrta statuta, onda će jako teško moći da se govori kako dijalog uopšte može da se nastavi. Ovo je sada ja mislim nešto što je ključno i zato i smatram da će biti veoma teški pregovori“, kaže Blagojević.

Gostujući u Novom danu novinar “Nedeljnika” Nenad Čaluković ocenio je da su Beograd i Priština ušli u ozbiljniju fazu dijaloga, ali ističe da je pre postizanja kompromisa sa Albancima potreban kompromis u Srbiji.

„Problem je samo što još nismo rešili šta je neka naša polazna osnova. Svakog dana slušamo i od Vučića i predstavnika vlasti neke stavove koji idu u nekom pravcu, ali čini mi se da treba neka platforma ozbiljnija i zajednička celog društva da se napravi i onda ćemo lako znati na čemu smo, a znaćemo i kako da reagujemo na razne pritiske i zahteve koji dolaze sa strane“, rekao je Čaluković.

Nedostatak plana, kako ocenjuje Čaluković, doveo je do toga da nema jasnih poruka i da se stvara medijska halabuka u kojoj svako lovi u mutnom.